Wykonanie

Jak już
pisałam pewnien czas temu, uwielbiam danish pastry. Można z niego wyczarować naprawdę pyszne bułeczki, które smakiem przypominają
ciasto francuskie lub to na
croissanty, jednak bardziej mięciutkie i lekko chrupiące. Ciasto wykonane według przepisu Nigelli, uproszczoną metodą, na pewno nie zajmie Wam dużo czasu, a na pewno mniej niż francuskie rogaliki (i tylko może się wydawać, że jest skomplikowane). Jeszcze w Polsce pokochałam danisze z
wiśniami, i choć w UK takich nie spotkałam (częściej z
dżemem), postanowiłam zrobić je sama. I Wam polecam!Składniki na 12 dużych bułeczek:ciasto duńskie wykonane wg przepisu NigelliNadzienie:70 dag świeżych
wiśni, odpestkowanych; mogą również być mrożone - należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, które pochłonie nadmiar
wodykilka łyżek
cukru (do smaku,
wiśnie lubią być kwaśne, więc
cukru można dodać sporo)4 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejWiśnie wymieszać z
cukrem i
mąką.Do posmarowania:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mlekaPrzygotowany płat ciasta podzielić na 12 kwadratów. Każdy kwadrat w myśli podzielić na pół, jedną połowę nożem naciąć kilka
razy, na drugiej połowie ułożyć nadzienie (można sporo). Boki ciasta posmarować
jajkiem, dokładnie skleić. Odstawić na godzinę czasu do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut, do złotego koloru. Oprószyć pudrem. Można podawać ciepłe.Smacznego :)