Wykonanie

Uwielbiam wczesne wiosenno-niedzielne poranki, kiedy jeszcze resztka nocnego chłodu zmusza do wciągania grubych skarpetek. W domu panuje idealna cisza, a parująca gorąca
ziołowa herbata targa za nos. Nareszcie znajduję czas na przyrządzenie ciepłego i porządnego śniadania. Dziś skusiłam się na racuszki z
białego ryżu polane
sokiem owocowym, które znalazłam w książeczce z 'Poradnika domowego'. Same w sobie praktycznie niesłodkie, świetnie współgrają z gęstym
sokiem, Mogłabym raczyć się nimi częściej...Składniki-35dag
ryżu-2 i 1/2 szklanki
mleka-3
jajka-2 łyżeczki
masła-łyżka
cukru-1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki
soku owocowego (ja użyłam gęstego
wiśniowego domowej roboty)-
olejPrzygotowanie
Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać
mlekiem i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać
żółtka utarte z
cukrem i
masłem oraz
mąkę ziemniaczaną. Z
białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą
ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane
sokiem.
