Wykonanie
Dobra
konfitura z
płatków róży to prawdziwy skarb w kuchni. Najlepiej smakuje taka własnoręcznie przygotowana. Idealnie nadaje się do pączków lub kruchych
ciasteczek. Jest to także świetny dodatek do sernika. Sernik różany jest pyszny... kremowy i delikatny. Róża nie dominuje jego smaku, ale jest wyczuwalna. Doskonale kontrastuje ze słodką polewą z
białej czekolady oraz chrupiącymi
płatkami migdałów. Jeśli nie macie w domu
konfitury z
płatków róży, możecie zastąpić ją
wodą różaną lub
konfiturą ze sklepu.

Składniki:spód:200 g
biszkoptówmasa serowa:1 kg
twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka100 g
konfitury z
płatków róży4
jaja175 g
cukru1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejwierzch ciasta:50 g
konfitury z
płatków róży100 g
białej czekolady20 g
masła2 stołowe łyżki
mlekapodprażone
płatki migdałóPrzygotowanie:Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę
serową wyciągamy z lodówki.
Ser ucieramy z
cukrem na średnich obrotach miksera. Kolejno wbijamy
jajka, krótko miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną oraz
konfiturę różaną. Całość krótko miksujemy.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ściśle
biszkopty. Wylewamy masę
serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc.
Konfiturę różaną lekko podgrzewamy w małym rondelku, a następnie rozsmarowujemy na schłodzonym serniku. Przygotowujemy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z
masłem i
mlekiem w kąpieli
wodnej. Dokładnie mieszamy i polewamy sernik.
Płatki migdałów lekko podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, do czasu aż polewa stężeje.Smacznego!