ßßß
Składniki:spód:200 g biszkoptówmasa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka100 g konfitury z płatków róży4 jaja175 g cukru1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejwierzch ciasta:50 g konfitury z płatków róży100 g białej czekolady20 g masła2 stołowe łyżki mlekapodprażone płatki migdałóPrzygotowanie:Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę serową wyciągamy z lodówki.Ser ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera. Kolejno wbijamy jajka, krótko miksując do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz konfiturę różaną. Całość krótko miksujemy.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ściśle biszkopty. Wylewamy masę serową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc.Konfiturę różaną lekko podgrzewamy w małym rondelku, a następnie rozsmarowujemy na schłodzonym serniku. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i polewamy sernik. Płatki migdałów lekko podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki, do czasu aż polewa stężeje.Smacznego!