ßßß
Babki, babeczki - zestaw obowiązkowy na Wielkanoc.Miałam wybór nie jeść lub zrobić bezglutenowe.I oto i one. Migdałowe ciasto i nadzienie.Mam nadzieję, że Wam posmakują:-)
Składniki: na ciasto:50 g maki ryżowej,30 g maki kukurydzianej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,40 g migdałów firmy Bakalland,1 jajko,50 g cukru,ewentualnie woda, na masę:1 szklanka mleka,2 jajka,2-3 łyżki zmielonych migdałów Bakalland,2 łyżki maki ziemniaczanej,2-3 łyżki cukru,+migdały Bakalland do posypaniawiśnie z konfitury do dekoracji,Przygotowanie:Migdały zmielić na mączkę. Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180 stopni C na złoty kolor. Wystudzić.Mleko zagotować, a w tym czasie mikserem ubić jajka z cukrem i mąką i zmielonymi migdałami. Dodać je do mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Wymieszać z mascarpone.Migdały zalać wrzątkiem i poobierać. Nadziewać babeczki kremem, posypać posiekanymi migdałami. Zapiekać w temp. 180 stopni C około 30 minut. Przed podaniem ułożyć na wierzchu wiśnie z konfitury.