ßßß Cookit - przepis na Babeczki migdałowe bezglutenowe

Babeczki migdałowe bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Babki, babeczki - zestaw obowiązkowy na Wielkanoc.
Miałam wybór nie jeść lub zrobić bezglutenowe.
I oto i one. Migdałowe ciasto i nadzienie.
Mam nadzieję, że Wam posmakują:-)
Składniki: na ciasto:
50 g maki ryżowej,
30 g maki kukurydzianej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
40 g migdałów firmy Bakalland,
1 jajko,
50 g cukru,
ewentualnie woda, na masę:
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2-3 łyżki zmielonych migdałów Bakalland,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
2-3 łyżki cukru,
+
migdały Bakalland do posypania
wiśnie z konfitury do dekoracji,
Przygotowanie:
Migdały zmielić na mączkę. Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180 stopni C na złoty kolor. Wystudzić.
Mleko zagotować, a w tym czasie mikserem ubić jajka z cukrem i mąką i zmielonymi migdałami. Dodać je do mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Wymieszać z mascarpone.
Migdały zalać wrzątkiem i poobierać. Nadziewać babeczki kremem, posypać posiekanymi migdałami. Zapiekać w temp. 180 stopni C około 30 minut. Przed podaniem ułożyć na wierzchu wiśnie z konfitury.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/03/babeczki-migdaowe-bezglutenowe.html