Wykonanie

Babki, babeczki - zestaw obowiązkowy na Wielkanoc.Miałam wybór nie jeść lub zrobić bezglutenowe.I oto i one.
Migdałowe ciasto i nadzienie.Mam nadzieję, że Wam posmakują:-)

Składniki: na ciasto:50 g
maki ryżowej,30 g
maki kukurydzianej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,40 g
migdałów firmy Bakalland,1
jajko,50 g
cukru,ewentualnie
woda, na masę:1 szklanka
mleka,2
jajka,2-3 łyżki zmielonych
migdałów Bakalland,2 łyżki
maki ziemniaczanej,2-3 łyżki
cukru,+
migdały Bakalland do posypania
wiśnie z
konfitury do dekoracji,Przygotowanie:
Migdały zmielić na mączkę. Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć
ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180 stopni C na złoty kolor. Wystudzić.
Mleko zagotować, a w tym czasie mikserem ubić
jajka z
cukrem i
mąką i zmielonymi
migdałami. Dodać je do
mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Wymieszać z
mascarpone.
Migdały zalać wrzątkiem i poobierać. Nadziewać babeczki kremem, posypać posiekanymi
migdałami. Zapiekać w temp. 180 stopni C około 30 minut. Przed podaniem ułożyć na wierzchu
wiśnie z
konfitury.
