ßßß Cookit - przepis na Eklerki z budyniem.

Eklerki z budyniem.

nazwa

Wykonanie

Wiecie, co, naszło mnie na takie fajne pyszne eklery. Pamiętam, jako dziecko w niedziele po mszy szłyśmy do cukiernik z siostrą. I ja brałam albo eklera albo ciepłego loda. Eklery wyszły wspaniałe, polecam wam, pyyyyyyyyyyyszotka.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g margaryny,
5 jajek,
250 ml wody,
szczypta soli morskiej
Sporządzenie:
Przygotować ciasto: zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę. Piec 15-20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200’C (przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika).
Upieczone i ostudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. Górne połówki pokryć polewą. Ja roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej.
Składniki na budyń:
2 szklanki mleka;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
2 łyżki cukru;
1 łyżeczka masła;
cukier wanilinowy;
Odlać pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy.
Można też użyć gotowego budyniu.
Smaczności kochani ;)
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/04/eklerki-z-budyniem.html