ßßß
Ciasto ptysiowe:200 g maki,100 g margaryny,5 jajek,250 ml wody,szczypta soli morskiejSporządzenie:
Przygotować ciasto: zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.
Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę. Piec 15-20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200’C (przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika).Upieczone i ostudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. Górne połówki pokryć polewą. Ja roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej.Składniki na budyń:2 szklanki mleka;2 łyżki mąki ziemniaczanej;2 łyżki cukru;1 łyżeczka masła;cukier wanilinowy;Odlać pół szklanki mleka, rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj z dodatkiem cukru waniliowego, masła i zwykłego cukru i połącz z mąką wymieszaną w zimnym mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż budyń zrobi się ciągliwy.Można też użyć gotowego budyniu.Smaczności kochani ;)