Wykonanie
Wiecie, co, naszło mnie na takie fajne pyszne eklery. Pamiętam, jako dziecko w niedziele po mszy szłyśmy do cukiernik z siostrą. I ja
brałam albo eklera albo ciepłego
loda. Eklery wyszły wspaniałe, polecam wam, pyyyyyyyyyyyszotka.

Ciasto ptysiowe:200 g
maki,100 g
margaryny,5
jajek,250 ml
wody,szczypta
soli morskiejSporządzenie:

Przygotować ciasto: zagotować
wodę z
margaryną i szczyptą
soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą
mąkę i szybko ucierać na małym ogniu. Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijać po jednym
jajku, przez cały czas ucierając, aż ciasto zupełnie ostygnie.

Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać podłużne eklery w dużych odstępach na lekko posmarowaną blachę. Piec 15-20 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200’C (przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika).Upieczone i ostudzone eklery przekroić wzdłuż na pół. Górne połówki pokryć polewą. Ja roztopiłam
czekoladę w kąpieli
wodnej.Składniki na
budyń:2 szklanki
mleka;2 łyżki
mąki ziemniaczanej;2 łyżki
cukru;1 łyżeczka
masła;
cukier wanilinowy;Odlać pół szklanki
mleka, rozprowadź w niej
mąkę ziemniaczaną. Pozostałe
mleko zagotuj z dodatkiem
cukru waniliowego,
masła i zwykłego
cukru i połącz z
mąką wymieszaną w zimnym
mleku. Zagotuj stale mieszając i gotuj na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, nie dłużej, gdyż
budyń zrobi się ciągliwy.Można też użyć gotowego budyniu.Smaczności kochani ;)