ßßß Cookit - przepis na Ciasto Bajka

Ciasto Bajka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 90g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130g cukru
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu do karpatki
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- 1 op. podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).
2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu, biszkopt smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.
4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja:zjemto
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/01/ciasto-bajka.html