Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 4
jajka- 90g
mąki pszennej- 40g
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka letniej
wody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 130g
cukru*dodatkowo- 1 opakowanie kremu do karpatki- 1 słoiczek
dżemu, np.
wiśniowego- 1 op. podłużnych
biszkoptów-
płatki migdałowe do dekoracji- woda+sok z cytryny+cukier (200ml)Sposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier. Następnie dodajemy
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
wodę. Ciasto wylewamy do formy o wymiarach ok. 24x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min (do suchego patyczka).2. Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.3. Po ściągnięciu papieru i wystudzeniu,
biszkopt smarujemy
dżemem, następnie wykładamy połowę kremu. Na krem układamy
biszkopty nasączone ponczem przygotowanym z
wody,
cukru i soku, smarujemy pozostałym kremem.4. Na samym końcu posypujemy uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.Inspiracja:zjemto