Wykonanie
Składniki4 porcje4
żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)5 łyżek drobnego
cukru (ok. 75 g)50 ml
słodkiego wina Marsala (lub innego ulubionego słodkiego
likieru np.
Amaretto, Limoncello, ewentualnie
rumu lub
brandy)Do podania: garść świeżych
owoców (np.
jeżyny,
jagody,
borówki,
maliny)Opcjonalne dodatki:podłużne biszkopciki,
ciasteczka amaretti lub cantuccinistarta skorka z
pomarańczy lub
limonkikakaomocna
kawa espressoPrzygotowaniePrzygotować garnek i odpowiednio szerszą miskę. Na dno garnka nalać niewielką ilość
wody (wystarczy na wysokość ok. 1 cm), garnek z
wodą ustawić na najmniejszym gazie.Do miski przełożyć
żółtka i rozmieszać je (rózgą lub trzepaczką) przez ok. 2 minuty (ręcznie lub mikserem na małych obrotach).Ciągle roztrzepując
żółtka dodawać stopniowo drobny
cukier, tak aby
cukier się rozpuścił (przez ok. 4 minuty), w tym czasie
żółtka z
cukrem będą stawały się coraz jaśniejsze i bardziej "napuszone".Miskę postawić na garnku z
wodą (uważać aby dno miski nie dotykało poziomu
wody w garnku, w przeciwnym razie z
żółtek zrobi się jajecznica). Cały czas roztrzepując dodawać stopniowo
likier (przez następne 4 minuty).Przygotowane zabajone udekorować świeżymi
owocami i ulubionymi dodatkami, np. oprószyć
kakao i podawać z
biszkoptami. Inną propozycją (jak na drugim zdjęciu) jest dodanie zabajone do filiżanki mocnego
espresso.WskazówkiZabajone (inaczej zabaglione, zabaione) to włoski kogel
mogel z
żółtek ubijanych na parze z
cukrem i dodatkiem słodkiego
likieru. Przy przygotowywaniu zabajone ważna jest staranność wykonania i cierpliwość (cały proces roztrzepywania
żółtek trwa nie mniej niż 10 minut). Dobrze zrobione zabajone jest gęste i puszyste, podczas wlewania do pucharków układa się w formie wstęgi.
