ßßß Cookit - przepis na Sernik Zabajone

Sernik Zabajone

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
ok. 170 g kruchych ciasteczek np. maślanych, owsianych lub amaretti
2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g sera mascarpone
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
starta skórka z 1 pomarańczy
Zabajone do masy serowej:
6 żółtek (ogrzanych do temperatury pokojowej)
1/2 szklanki (115 g) drobnego cukru
80 ml słodkiego likieru (np. wino Marsala, Limoncello, Amaretto, ewentualnie 50 ml brandy)
Zabajone na wierzch sernika:
2 żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)
3 łyżki drobnego cukru
25 ml słodkiego likieru (j.w.)
1/4 szklanki (60 ml) gorącego mleka
Do dekoracji:
szklanka świeżych owoców (np. jeżyny, maliny, jagody, borówki)
jeśli nie ma sezonu na owoce - starta skorka z pomarańczy / limonki lub kakao
Przygotowanie
Spód:
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Sery (ricotta i mascarpone) oraz mąkę ziemniaczaną zmiksować na gładką masę. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać.
Przygotować zabajone do masy serowej: żółtka ucierać z cukrem na małych obrotach miksera aż staną się jasne, gęste i puszyste; dodać likier i jeszcze ucierać nad garnkiem z gorącą wodą (więcej wskazówek jest przy przepisie na zabajone).
Zabajone dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gładką masę wylać na spód z ciasteczek. Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut.
Podczas pieczenia sernika przygotować zabajone na wierzch sernika (j.w. z tą różnicą, że do gotowego zabajone dodajemy na koniec gorące mleko).
Po pierwszych 15 minutach pieczenia sernika zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C . Sernik ostrożnie wysunąć i wylać na wierzch przygotowaną masę zabajone. Piec dalej przez 35 minut . W połowie tego czasu na wierzchu sernika ułożyć świeże owoce.
Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_zabajone/przepis.html