Wykonanie
SkładnikiSpód:ok. 170 g kruchych
ciasteczek np.
maślanych, owsianych lub
amaretti2 łyżki roztopionego
masłaMasa serowa:250 g
sera ricotta250 g
sera mascarpone1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejstarta skórka z 1
pomarańczyZabajone do masy serowej:6
żółtek (ogrzanych do temperatury pokojowej)1/2 szklanki (115 g) drobnego
cukru80 ml słodkiego
likieru (np.
wino Marsala, Limoncello,
Amaretto, ewentualnie 50 ml
brandy)Zabajone na wierzch sernika:2
żółtka (ogrzane do temperatury pokojowej)3 łyżki drobnego
cukru25 ml słodkiego
likieru (j.w.)1/4 szklanki (60 ml) gorącego
mlekaDo dekoracji:szklanka świeżych
owoców (np.
jeżyny,
maliny,
jagody,
borówki)jeśli nie ma sezonu na
owoce - starta skorka z
pomarańczy /
limonki lub
kakaoPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione
masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Sery (
ricotta i
mascarpone) oraz
mąkę ziemniaczaną zmiksować na gładką masę. Dodać skórkę z
pomarańczy i wymieszać.Przygotować zabajone do masy serowej:
żółtka ucierać z
cukrem na małych obrotach miksera aż staną się jasne, gęste i puszyste; dodać
likier i jeszcze ucierać nad garnkiem z gorącą
wodą (więcej wskazówek jest przy przepisie na zabajone).Zabajone dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gładką masę wylać na spód z
ciasteczek. Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut.Podczas pieczenia sernika przygotować zabajone na wierzch sernika (j.w. z tą różnicą, że do gotowego zabajone dodajemy na koniec gorące
mleko).Po pierwszych 15 minutach pieczenia sernika zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C . Sernik ostrożnie wysunąć i wylać na wierzch przygotowaną masę zabajone. Piec dalej przez 35 minut . W połowie tego czasu na wierzchu sernika ułożyć świeże
owoce.Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.

