Wykonanie
Uwielbiam tiramisu! To chyba jeden z moich ulubionych deserów. Mieszanka nasączonych w
alkoholu i
espresso biszkoptów, do tego puszysty krem z
mascarpone,
żółtek i kremówki. I to gorzkie kakało. Nie ma nic lepszego od takiego deseru w letnie weekendowe popołudnie. Ilość przepisów na ten deser w Internecie jest bardzo duża. W niektórych wykorzystuje się całe
jajka, w innych tylko
żółtka, jeszcze inne pozbawione są
śmietany, a do niektórych do masy dolewa się
ameretto, zamiast nasączać nimi
biszkopty. Wszystko zależy od formy podania. Jeśli planujecie zaprezentować Wasz deser w formie wykwintnego ciasta, to ten przepis będzie idealny. Tiramisu jest kremowe, jedwabiste i da się go kroić! Polecam! :)Składniki:500 g
mascarpone (schłodzone)200 ml
kremówki 30% (schłodzonej)4
żółtka6 łyżek
cukru180 ml mocnej
kawy espresso180 ml
amaretto140 g
biszkoptów ladyfingerskilka łyżek gorzkiego
kakaoPrzygotowanie:Przygotować keksówkę (30x11) lub kwadratową formę o wymiarach 20x20 z odpinanymi bokami.
Mascarpone wrzucić do miski i zmiksować przez pół minuty. Dodać kremówkę i miksować aż do momentu kiedy masa będzie sztywna (uważać żeby ni ubijać zbyt długo). Odstawić na chwilę.W innej misce ustawionej nad parą
wodną ubić
żółtka z
cukrem aż masa będzie jasna i puszysta, a
cukier będzie rozpuszczony. Zestawić
żółtka z pary, ubijać jeszcze chwilę mikserem, żeby je całkowicie schłodzić i nadać im większej objętości.Wlać masę jajeczną do
mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Espresso połączyć w płytkim naczyniu z
amaretto.
Biszkopty maczać w uzyskanym płynie i kłaść na spód blaszki. Zalać 1/3 masy i obficie posypać gorzkim kakałem. Powtórzyć czynność kładąc kolejno znowu
biszkopty, masę i kakało, aż do wyczerpania składników.Deser wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakałem z wierzchu. Kroić po ściągnięciu
boków foremki.