ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tiramisu! To chyba jeden z moich ulubionych deserów. Mieszanka nasączonych w alkoholu i espresso biszkoptów, do tego puszysty krem z mascarpone, żółtek i kremówki. I to gorzkie kakało. Nie ma nic lepszego od takiego deseru w letnie weekendowe popołudnie. Ilość przepisów na ten deser w Internecie jest bardzo duża. W niektórych wykorzystuje się całe jajka, w innych tylko żółtka, jeszcze inne pozbawione są śmietany, a do niektórych do masy dolewa się ameretto, zamiast nasączać nimi biszkopty. Wszystko zależy od formy podania. Jeśli planujecie zaprezentować Wasz deser w formie wykwintnego ciasta, to ten przepis będzie idealny. Tiramisu jest kremowe, jedwabiste i da się go kroić! Polecam! :)
Składniki:
500 g mascarpone (schłodzone)
200 ml kremówki 30% (schłodzonej)
4 żółtka
6 łyżek cukru
180 ml mocnej kawy espresso
180 ml amaretto
140 g biszkoptów ladyfingers
kilka łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Przygotować keksówkę (30x11) lub kwadratową formę o wymiarach 20x20 z odpinanymi bokami.
Mascarpone wrzucić do miski i zmiksować przez pół minuty. Dodać kremówkę i miksować aż do momentu kiedy masa będzie sztywna (uważać żeby ni ubijać zbyt długo). Odstawić na chwilę.
W innej misce ustawionej nad parą wodną ubić żółtka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta, a cukier będzie rozpuszczony. Zestawić żółtka z pary, ubijać jeszcze chwilę mikserem, żeby je całkowicie schłodzić i nadać im większej objętości.
Wlać masę jajeczną do mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Espresso połączyć w płytkim naczyniu z amaretto. Biszkopty maczać w uzyskanym płynie i kłaść na spód blaszki. Zalać 1/3 masy i obficie posypać gorzkim kakałem. Powtórzyć czynność kładąc kolejno znowu biszkopty, masę i kakało, aż do wyczerpania składników.
Deser wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakałem z wierzchu. Kroić po ściągnięciu boków foremki.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=176