Wykonanie
Do Krakowa wreszcie zawitała wiosna. Nawet zaliczyliśmy pierwszą wiosenną burzę. Czekam aż teraz wybuchnie cała zieloność :) Na powitanie wiosny przygotowałam klasyczny włoski deser, spożywany we Włoszech w upalnie dni na drugie śniadanie: Tiramisu. Wykorzystałam bardzo klasyczny przepis. Podkręciłam jedynie jego kawowość dodaniem nie tylko
Amaretto, ale i
likieru Kahlua.Składniki (na formę ok. 30 cm)500 g
mascarpone4
żółtka4 łyżki
cukru-pudru30 ml
likieru Amaretto15 ml
likieru Kahlua2 łyżeczki
kawy220 ml
wody24 sztuki podłużnych
biszkoptówok. 2 łyżki naturalnego
kakaoŻółtka ubić z
cukrem na jasną puszystą masę (jeżeli użyjemy miksera, zajmie to ok. 5 minut). Dodać
serek mascarpone i ubijać jeszcze ok. 3 minuty, aby masa zgęstniała.
Kawę rozpuścić w wodzie, dodać
alkohole i przelać do głębokiego naczynia. Poczekać aż całkowicie ostygnie.
Biszkopty zanurzać na moment w
kawie z obu stron i układać w formie. Należy uważać - nasiąkają bardzo szybko
kawą, mogą się połamać. Po wyłożeniu całej formy, rozsmarować na biszkoptach połowę masy
serowo-jajecznej i posypać
kakao. Ułożyć kolejną warstwę z
biszkoptów i rozsmarować na niej resztę masy i posypać
kakao. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać pokrojone na kawałki.Przygotowałam nieco więcej
biszkoptów i masy, aby przygotować małą porcję w szklance, która znajduje się na zdjęciu.Tradycyjnie - przypominamy o konkursie z nagrodami :)