ßßß Cookit - przepis na Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

7 lat temu pojawił się na blogu pierwszy przepis. Szmat czasu. Dużo się zmieniło, bardzo dużo. Kiedyś wpisy pojawiały się kilka razy w tygodniu, ostatnio nieco rzadziej. Jednak na rocznicę pojawić się coś musiało. Tym bardziej, że pomimo ciszy na blogu komentujecie, bardzo miło komentujecie. Ponieważ sezon na pomarańcze w pełni, pojawia się zeszłoroczna nalewka pomarańczowa (w brytyjskim oryginalnym przepisie nazywa się "orange shrub"). Wznosimy mały toast.
Składniki:
700 ml białego rumu lub brandy
skórka starta z 2 niewoskowanych pomarańczy
100 ml soku z pomarańczy
200 g cukru
Wykonanie:
Do słoja wlać rum, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz skórkę. Dodać cukier i zakręcić słoik. Odstawić na 30 dni. Co 2 - 3 dni potrząsać słoikiem. Po miesiącu przecedzić zawartość słoja przez filtr (dobrze sprawdza się ten od kawy). Przelać nalewkę do butelki. Ostawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Można też delektować się nalewką od razu, ale polecam poczekać. Podawać schłodzoną.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/01/Nalewka-pomaranczowa.html