Wykonanie
7 lat temu pojawił się na blogu pierwszy przepis. Szmat czasu. Dużo się zmieniło, bardzo dużo. Kiedyś wpisy pojawiały się kilka
razy w tygodniu, ostatnio nieco rzadziej. Jednak na rocznicę pojawić się coś musiało. Tym bardziej, że pomimo ciszy na blogu komentujecie, bardzo miło komentujecie. Ponieważ sezon na
pomarańcze w pełni, pojawia się zeszłoroczna
nalewka pomarańczowa (w brytyjskim oryginalnym przepisie nazywa się "orange shrub"). Wznosimy mały toast.
Składniki:700 ml białego
rumu lub
brandyskórka starta z 2 niewoskowanych
pomarańczy100 ml soku z
pomarańczy200 g
cukruWykonanie:Do słoja wlać
rum, sok wyciśnięty z
pomarańczy oraz skórkę. Dodać
cukier i zakręcić słoik. Odstawić na 30 dni. Co 2 - 3 dni potrząsać słoikiem. Po miesiącu przecedzić zawartość słoja przez filtr (dobrze sprawdza się ten od
kawy). Przelać
nalewkę do butelki. Ostawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Można też delektować się
nalewką od razu, ale polecam poczekać. Podawać schłodzoną.