Wykonanie
SkładnikiSpód:100 g
masła100 g (1/2 szklanki)
cukru2 łyżki
kawy zbożowej lub 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50 g ciemnej
gorzkiej czekolady2
jajka, oddzielnie
żółtka od
białek100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
powideł śliwkowychsok z 1/2
cytryny do nasączeniaoraz:2
gruszki z
syropu pokrojone w kostkę (gotowe z puszki lub własne) + 7 łyżek
syropu z
gruszekdo dekoracji - wiórki z białej i
mlecznej czekoladyMus z
mlecznej czekolady:100 g
masła100 g połamanej na kostki pełnej
mlecznej czekolady (lub pół na pół
mlecznej i deserowej lub gorzkiej)2 łyżeczki
żelatyny w proszku3 duże
jajka1 łyżka
kakao100 g (1/2 szklanki)
cukrudo rozpuszczenia
żelatyny: 40 ml
wody i 40 ml
brandy (
brandy można zastąpić
wodą lub
likierem czekoladowym,
kawowym)Mus z
białej czekolady:100 g
masła100 g połamanej na kostki
białej czekolady2 łyżeczki
żelatyny w proszku3 duże
jajkaskórka starta z 1
pomarańczy100 g (1/2 szklanki)
cukrudo rozpuszczenia
żelatyny: 40 ml
wody i 40 ml
likieru pomarańczowego (można zastąpić
sokiem pomarańczowym)PrzygotowanieSpód:Przygotować wysoką na minimum 8 cm formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm lub standardowej wysokości tortownicę o średnicy 27 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Do garnka włożyć
masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać
cukier oraz
kawę i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać
czekoladę i mieszając roztopić. Dodać 7 łyżek
syropu z
gruszek. Masę ostudzić . Odłożyć 1/4 szklanki masy na polewę. Do reszty dodać
żółtka i wymieszać, odstawić.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Skropić
sokiem z cytryny.Do odłożonej masy na polewę dodać
powidła śliwkowe i wymieszać. Rozprowadzić po ostudzonym cieście.Mus z
mlecznej czekolady:W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić
masło razem z połamaną na kosteczki
czekoladą. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawić.Wymieszać
żółtka z
kakao, dodać do ostudzonej, ale ciepłej
czekolady i wymieszać. Mikserem ubić
białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Rozpuścić
żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem
wody i
brandy (
wody lub
likieru). Ostudzić.Ubite
białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą
czekoladową oraz ostudzoną
żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach). Połowę masę wyłożyć na ostudzony spód, rozłożyć pokrojone w kosteczkę
gruszki, przykryć resztą musu i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny aż masa zastygnie.Mus z
białej czekolady:W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić
masło razem z połamaną na kosteczki
czekoladą (masa może się rozwarstwiać). Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej
wody, odstawić.Do ostudzonej, ale lekko ciepłej
czekolady dodać
żółtka, skórkę z
pomarańczy i wymieszać. Mikserem ubić
białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Rozpuścić
żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem
wody i
likieru pomarańczowego lub soku z
pomarańczy. Ostudzić. Ubite
białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą
czekoladową oraz ostudzoną
żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach).Masę wylać na zastygniętą warstwę
musu czekoladowego. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.Udekorować wiórkami z
mlecznej i
białej czekolady. Kroić gorącym nożem podgrzanym we wrzątku.
