ßßß
Plan był taki żeby zrobić jakiś wspólny prezent, pomysłów było od groma, ale były one trochę niewykonalne, więc w końcu każdy dał coś od siebie. Ja z racji tego, że lubię wypieki, postanowiłem przygotować coś słodkiego. Myślałem, dumałem, szukałem po blogach i nic.W końcu wymyśliłem, że zrobię kombinację kilku przepisów... Tak powstał kakaowy tort z bezą :) Trochę to odważne, bo robiłem coś takiego po raz pierwszy i istniało ryzyko, że będzie przesadzony w swej słodkości. Jednak nie było chyba aż tak źle, bo wszyscy się nim zachwycali, a i mi smakował :)biszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180 °C ok. 30 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć filiżanką kawy.krem:5 żółtek500 g masła2 filiżanki rozpuszczonej kawy2 szklanki cukru pudruŻółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo pozostałą kawę i ucierać mikserem do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i kawy, utrzeć.Biszkoptowy spód posmarować przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu.beza:2 białka3 szklanki cukrusok z połowy cytrynyBiałka ubić na sztywno, dodać cukier oraz sok z cytryny. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy. Na papier wyłożyć ubitą masę z białek według linii koła. Piec ok. 40 minut w temperaturze 120 °C. Upieczoną i wystudzoną bezę położyć na tort. Bezę oprószyć delikatnie ciemnym kakao. Boki tortu udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.do dekoracji:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki ciemnego kakaoSmacznego! :)




