Wykonanie
SkładnikiSpód:200 g
ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych dokładnie rozdrobnionych, połączonych z
masłem (3 łyżki) i uklepanych w formie, lub własny spód:70 g
mąki ryżowej lub pszennej (może być orkiszowa lub razowa)1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łyżki
cukru70 g zimnego
masła1
żółtkoMasa serowa:500 g
śliwek (świeżych lub mrożonych)750 g zmielonego
twarogu sernikowego250 g
mascarpone3 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
cukru pudru5
jajek1 puszka (400 g)
mleka kokosowegoopcjonalnie: 50 ml (ok. 3 łyżki)
likieru amarettoPolewa:100 g
białej czekolady z
orzechami laskowymi100 g
białej czekoladyopcjonalnie: 1 łyżka
likieru amarettoPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Własny spód: Do miski wsypać
mąkę, dodać proszek,
cukier i
sól. Następnie dodać zimne
masło pokrojone na kawałeczki i rozetrzeć je z
mąką na drobną kruszonkę. Dodać
żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę (w razie potrzeby dodać łyżkę zimnej
wody).
Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Śliwki wypestkować, mrożone wcześniej rozmrozić. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20 x 30 cm i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut . (
śliwki nie mogą się przypalić). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C . Wstawić formę z
ciastem i piec przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.Do misy miksera włożyć
ser,
mascarpone i zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać
cukier puder i znów zmiksować, nie ubijać. Kolejno dodawać po jednym
jajku za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników.Otworzyć puszkę z
mlekiem kokosowym i wybrać łyżką całe gęste
mleko z puszki (na dnie pozostanie trochę
wody kokosowej, wykorzystamy ją do polewy). Gęste
mleko dodać do masy serowej i zmiksować, wylać na kruchy spód.W masę
serową powciskać upieczone
śliwki (muszą być całe zanurzone w
masie, nie mogą wystawać na powierzchnię) i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić małą keksówkę wypełnioną zagotowaną gorącą
wodą, zapobiegnie to pękaniu sernika.Sernik piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec przez ok. 70 minut (jeśli używaliśmy samodzielnie zmielonego
twarogu) lub nieco dłużej, ok. 80 minut (jeśli używaliśmy gotowego
sera z wiaderka).Na koniec masa serowa ma być cała ścięta, ale w środku może być jeszcze miękka, lekko falująca. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, następnie ostudzić. Obkroić sernik przy obręczy, zdjąć obręcz a sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Polewa:Wlać resztę
mleka kokosowego (ok. 1/4 szklanki) do rondelka, włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę oraz wlać
likier, mieszając roztopić na wolnym ogniu, ostudzić, polać po serniku. Odczekać aż polewa zastygnie.