Wykonanie
SkładnikiSpód z
białą czekoladą:150 g
białej czekolady3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g miękkiego
masła4 łyżki
cukru pudru2
jajkaMasa serowa:400 ml
mleka kokosowego1 kg zmielonego tłustego
twarogu (lub
twarogu sernikowego pół na pół z
mascarpone)6
jajek, oddzielone
żółtka od
białek1/2 + 1/4 (3/4) szklanki
cukru pudru1 opakowanie budyniu
waniliowego lub 5 łyżek
mąki ziemniaczanejPrzygotowanieSpód z
białą czekoladą:Wysoką formę o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wysmarować
masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Piekarnik nagrzać do 165 stopni C.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i ostudzić.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę (około 6 - 7 minut). Stopniowo dodawać
jajka, na przemian z
mąką (
mąkę dodać w mniej więcej 3 partiach), cały czas miksując. Delikatnie wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) z roztopioną i ostudzoną
białą czekoladą.Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut, aż ciasto urośnie i zrumieni się. Wyjąć i ostudzić.Masa serowa:
Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni i gotować na średnim lub większym ogniu przez około 15 - 30 minut, aż zredukuje się do około 1/2 szklanki. Po ostudzeniu zmiksować z
serem.
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki
cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z
mąką ziemniaczaną lub sypkim
budyniem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Następnie, do ubitej piany, stopniowo dodawać po łyżce pozostały
cukier puder (1/4 szklanki) cały czas ubijając.
Białka delikatnie połączyć z masą
serową. Masę wyłożyć na ostudzony spód (może być lekko ciepły), wyrównać powierzchnię.Pieczenie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na dolną półkę piekarnika lub na spód piekarnika postawić formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną
wodę z jednego czajnika.Na formie z sernikiem położyć luźno papier do pieczenia, tak aby nie dotykał on do masy serowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową kratkę. Zamknąć piekarnik i piec sernik przez 50 minut, pod przykryciem z papieru. Na koniec masa powinna być ścięta.Po zakończeniu pieczenia zostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie stopniowo otwierając drzwiczki, studzić sernik. Wyjąć na kratkę i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz dopiero po całkowitym ostudzeniu i bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc.
