ßßß
Zwykle nie piekę ciast pokazanych w gazetach dla kobiet. Ale dla tego sernika zrobiłam wyjątek. I opłacało się. Fajne połączenie sera i cynamonu, delikatne i słodkie. Uwielbiam serniki.Składnikispód0,5 szkl mąki4 dag masła1 łyżka cukru pudrućwierć łyżeczki proszku do pieczenia1 żółtkomasa serowa4 białka jaja (ubić na pianę)6 dag masła0,5 szkl cukru3 żółtka0,5kg twarogu mielonego1 łyżka czubata mąki ziemniaczanejtrochę cukru waniliowegocynamonSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść spód i wykleić nim niewielką foremkę ok 19 cm. (Ja użyłam dwóch małych naczynek do zapiekania,bo nie dysponuję taką formą. Wyszło ok 8 sporych kawałków ciasta.)Krok 2Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Utrzeć masło z cukrem na masę. Dodawać żółtka i twaróg. Następnie mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Połączyć masę z białkiem. Powinna wyjść dość płynna, puszysta masa.Krok 3Wylewamy 1/3 masy na spód. Posypujemy równomiernie cynamonem wg uznania. Wylewamy kolejną część masy i postępujemy podobnie. I ostatnia część masy. Wierzch posypujemy cynamonem.Krok 4Piec ok godziny w 180*C. Nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika, bo opadnie. Najlepiej pozwolić na ostygnięcie w piekarniku.