Wykonanie
            
Ten sernik ma kilka wersji.Można go zrobić z 
owocami lub bez 
owoców.Można wykorzystać 
owoce sezonowe lub 
owoce z puszki, np. 
brzoskwinie.My dodaliśmy 
jabłka i 
banany oraz dżemik z 
pigwy.Potrzebne produkty:na kruche ciasto:-1,5 szklanki 
mąki-0,5 szklanki 
cukru pudru-10 dkg 
margaryny-1 
jajko-łyżeczka 
proszku do pieczenia-
aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto.Jeśli nie korzystamy z 
owoców z puszki a np. z surowych 
jabłek, to musimy je zagotować w 
syropie, jak do babeczek z 
jabłkami.


Masa twarogowa to:-1 kg 
twarogu chudego lub półtłustego-5 
jajek-1 i 1/3 szklanki 
cukru-3 łyżki 
maki ziemniaczanej-10 dkg 
margaryny-
aromat śmietankowyTwaróg mielimy przez maszynkę.

Oddzielamy 
żółtka od 
białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dosypujemy 1/3 szklanki 
cukru i miksujemy.

Do 5 
żółtek dodajemy szklankę 
cukru i miksujemy.Dodajemy 
twaróg, nadal miksując.Dodajemy roztopioną 
margarynę a następnie 
mąkę ziemniaczaną.

Oj,oj!W tym momencie po 20 latach nasz mikser odleciał w niebyt.Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.Masę 
twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.Należy więc połączyć 
białka z masą 
twarogową.

Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z 
pigwy, na to 
owoce.


Następnie wykładamy masę 
twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki z kruchego ciasta.

Sernik wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiema następnie na kolejne 30 minut zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.

Po 60 minutach sernik jet gotowy.


Smacznego!
