ßßß



Składniki:Ciasto na tortownicę o śr 22 cm:1 szklanka mąki15 dag masła3 łyżki cukru1 żółtkoMasa serowa:½ kg mielonego twarogu półtłustego3 jajka1 białko½ szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu1 szklanka mleczka kokosowego2 łyżki budyniu śmietankowegoKremowa pianka:1 szklanka śmietany słodkiej 30%50 g białej czekolady1 łyżka cukru pudruDekoracja:Niebieska posypka z opłatka (waflowa)Wykonanie sernika:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Masa serowa:Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia. Zrobi się galaretka.Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia.
Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia.
Kremowa pianka:Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną czekoladę-ochłodzoną i zmiksować.
Masą posmarować zimny sernik, oprószyć niebieską posypką z opłatka.
Życzę smacznego!
http://www.skworcu.com.pl/