Wykonanie
Delikatny, kremowy o posmaku
kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona
szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno,
puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia.Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga
Daktyle w
czekoladzie, wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji….Zdecydowanie warto go wypróbować !
Składniki:Ciasto na tortownicę o śr 22 cm:1 szklanka
mąki15 dag
masła3 łyżki
cukru1
żółtkoMasa serowa:½ kg mielonego
twarogu półtłustego3
jajka1
białko½ szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu1 szklanka
mleczka kokosowego2 łyżki budyniu
śmietankowegoKremowa pianka:1 szklanka
śmietany słodkiej 30%50 g
białej czekolady1 łyżka
cukru pudruDekoracja:Niebieska posypka z opłatka (waflowa)Wykonanie sernika:Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Masa serowa:Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać
mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia.
Zrobi się
galaretka.Mielony
twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia.
Masę
serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia.
Kremowa pianka:
Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli
wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z
cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną
czekoladę-ochłodzoną i zmiksować.
Masą posmarować zimny sernik, oprószyć niebieską posypką z opłatka.
Życzę smacznego!
http://www.skworcu.com.pl/