Wykonanie
Miłośnikom
białej czekolady ten torcik na pewno posmakuje.
Biała czekolada jest nie tylko w
biszkopcie, który jest wilgotny, ale duża jej ilość jest w
masie, którą torcik jest przełożony. Torcik z
białej czekolady ma i
kawę w swoim składzie, która nadaje całemu ciastu lekko
kawowego dotknięcia. Tort jest najlepszy, na drugi dzień. Gdy trochę postoi, staje się wtedy bardziej wilgotny a smak
kawy jest mocniej wyczuwalny.Przepis na ciasto dodaję do
Czekoladowego Weekendu

40 g
masła, plus dodatkowo do natłuszczenia85 g
białej czekolady, połamanej125 g drobnego
cukru4 duże
jajka, oddzielnie
żółtka od
białek2 łyżki bardzo mocnej czarnej
kawy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii125 g
mąkiwiórki z
białej czekolady do dekoracjipolewa:175 g
białej czekolady, połamanej na kawałki85 g
masła125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej
śmietany)125 g
cukru pudru, przesianego1 łyżka
likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej
kawyPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło i
czekoladę umieszczamy w rondelku o grubym dnie, chwilę podgrzewamy (ok pół minuty) na bardzo małym ogniu, po czym wyłączamy gaz i mieszamy składniki aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce
cukru, dalej ubijamy, a
potem po 1
żółtku, cały czas ubijając oraz
kawę i ekstrakt z
wanilii. Na koniec bardzo delikatnie mieszamy z przesianą
mąką i rozpuszczoną
czekoladą. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. Lekko studzimy, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.Przygotowujemy polewę.
Czekoladę i
masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy
śmietanę,
cukier puder i
likier kawowy. Schładzamy mieszając do czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
Biszkopt kroimy w poprzek na pół i przekładamy częścią kremu. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Posypujemy wiórkami z
białej czekolady.Przepis inspirowany przepisem z książki "Cakes" wydawnictwa Parragon