Wykonanie
SkładnikiSpód Brownie:200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady (60%-70%
kakao) dobrej jakości3
jajka1 szklanka
cukru trzcinowego135 g
mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g
mąki ryżowej + 50 g
mąki kukurydzianej + 35 g
mąki ziemniaczanej)szczypta
solicukier waniliowy lub ekstraktu z
waniliiopcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichMasa serowa:1 kg
twarogu sernikowego zmielonego1 i 1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejcukier wanilinowy lub naturalna
wanilia5
jajek300 g puree z pieczonej dyni Hokkaido (mała, intensywnie pomarańczowa)80 ml
śmietanki kremówki 30%Polewa:200 g
białej czekolady50 g
serka Philadelphia4 łyżki
likieru kokosowego lub
śmietanki kremówki1/3 szklanki
suszonej żurawinyOpcjonalnie do dekoracji: świeża lub mrożona
żurawinaPrzygotowanieSpód Brownie:Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy
masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki
czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić
czekoladę razem z
masłem nie podgrzewając za bardzo masy.W oddzielnej misce rozmiksować
jajka z
cukrem oraz
wanilią. Dodać do nich roztopioną masę
czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.Dodać
mąkę,
sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać posiekanymi
orzechami jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (bez termoobiegu). Do większej miski włożyć
zmielony ser, dodać
cukier,
mąkę,
cynamon, gałkę,
wanilię i zmiksować. Następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Na koniec zmiksować ze
śmietanką.Wyłożyć masę
serową na spód brownie i wstawić z powrotem do piekarnika.* Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 - 90 minut (do ścięcia się masy).Stopniowo wyjmować z piekarnika, ostudzić.Polewa:
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miseczki, dodać
serek,
likier kokosowy,
żurawinę i wszystko roztopić w kąpieli
wodnej, co chwilę mieszając. Rozprowadzić po serniku.Ostudzony sernik obkroić nożem przy tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin lub na całą noc. Sernik może stać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem można wyjąć go wcześniej aby spód zmiękł w temp. pokojowej. Można udekorować
żurawiną.Wskazówki*Aby nie narażać
spodu brownie na wysuszenie podczas dalszego pieczenia, wstawiam tortownicę z sernikiem w drugą większą tortownicę, można też owinąć tortownicę od dołu i z
boków kilkakrotnie złożoną folią spożywczą.