Wykonanie
Serniki uwielbiam – uwielbiam jeść i uwielbiam zapach pieczonego sernika, który unosi się po domu. Najpopularniejszy u nas jest sernik z
brzoskwiniami i je również przemyciłam do tego przepisu. Domownicy stwierdzili, że jeden z lepszych jaki jedli, a jednak preferują jasne ciasto do sernika.
Czekoladowe ciasto idealne uzupełnia smak. Ja użyłam czarnego
kakao, bo nadaje pięknego koloru i taki smak lekko oreo. Oczywiście można użyć normalnego
kakao, które również idealnie się sprawdzi.
Składniki:Kruche ciasto:2 szklanki
mąki pszennej (użyłam 1 szklankę
mąki krupczatki, 1 szklankę
mąki tortowejszczypta
soli1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao (użyłam czarnego
kakao)2/3 szklanki
cukru200 g zimnego
masła2
jajkaProstokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać
mąkę, dodać
sól,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).Dodać
jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.Masa serowa:1 kg zmielonego
twarogu sernikowego200 g
cukru30 g
mąki ziemniaczanej lub budyniu
waniliowego bez
cukru – sam proszek1 łyżka
cukru wanilinowego200 ml
śmietanki 30%3
jajka1 duża puszka
brzoskwińPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć
twaróg, dodać cały
cukier oraz całą
mąką ziemniaczaną(lub
budyń waniliowy). Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodać
jajka,
cukier wanilinowy i znów miksować przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlać
śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć odcedzone, osuszone ręcznikiem papierowym i pokrojone
brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.Smacznego