ßßß
Składniki:browniemasło – 200g,czekolada – 200g,kakao – 1 łyżka,cukier trzcinowy – 1 szklanka,jajka – 3 szt,mąka pszenna- 135 g,cukier wanilinowy – 1 szt,sól – mała szczyptamasa serowaser z wiaderka – 1 kg,wiórki kokosowe – 200 g,śmietanka 30% – 250 ml,mąka ziemniaczana – 2 łyżki,cukier – 1 szklanka,jajka – 6 szt,sól – mała szczypta,polewa czekoladowa – 1 opakowanie.Przygotowanie:Spodnia warstwa:Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Pod koniec topienia dodać połamaną na kawałki czekoladę i łyżkę ciemnego kakao. Mieszać i podgrzewać aż do roztopienia czekolady. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy a następnie wlać ostudzoną masę czekoladową. Zmiksować. Dosypać mąkę i odrobinę soli. Ponownie zmiksować. Powstała masę wylać do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni ok 30 minut.Masa serowa:Wiórki kokosowe zalać śmietanką i zagotować mieszając. Wyłączyć i odstawić do ostudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem. Osobno ubić pianę ze szczyptą soli. Wymieszać żółtka ze zmielonym serem. Dodać wiórki kokosowe ze śmietanką oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec delikatnie połączyć powstałą masę z pianą i przełożyć na podpieczone ciasto.Piec początkowo przez 15 minut w temperaturze ok 180 stopni a potem przez ok 1` godzinę w temperaturze 150-160 stopni.Po upieczeniu trzymać w otwartym piekarniku aż przestygnie. Następnie polać polewą czekoladową i pozostawić do całkowitego wystudzenia ( minimum 4-5 godzin).