ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z czekoladą, karmelem i orzechami włoskimi

Tartaletki z czekoladą, karmelem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Rozpustne tartaletki, bo nie tylko z czekoladą, ale i z karmelem oraz prażonymi orzechami. Inspirowałam się tym przepisem, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Spód z ciastek zastąpiłam spodem z ciasta z dodatkiem kakao, karmel zrobiłam bardziej wyrazisty, używając cukru trzcinowego jasnego oraz ciemnego, a pekany zastąpiłam orzechami włoskimi. Prażenie orzechów jest tutaj bardzo ważne, bo właśnie dzięki temu procesowi wydobywa się ich cudowny smak i aromat. Zamiast jednej dużej tarty zrobiłam 4 mniejsze.
Czasochłonne, ale warte zachodu. Polecam.
Ciasto (składniki na 4 małe foremki do tart o średnicy 10 cm lub dużą o średnicy 23 cm):
220 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżki kakao
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże jajko
2 łyżki śmietany kremówki
Mąkę, sól, cukier i kakao umieścić w misie malaksera. Dodać masło i obrócić pulsacyjnie 12-15 razy. Całość powinna przypominać drobno pokruszony chleb. Dodać masło oraz śmietanę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Uformować wałek i podzielić go na 4 części (w przypadku mini tart). Każdy kawałek lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić foremki, dociskając do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usunąć. Nakłuć spody widelcem i ponownie schować do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone spody wyłożyć folią aluminiową, obciążyć, np. fasolą lub ryżem. Piec ok. 8-10 minut, aż brzegi będą wyglądały na suche. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 4-6 minuty, aż środek wyschnie. Pozostawić do wystygnięcia.
Karmel:
115 g masła
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego Demerara
1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
W garnku z grubym dnem połączyć wszystkie składniki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 7-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Dodatkowo:
150 g czekolady gorzkiej (użyłam takiej o zawartości kakao 64 %)
150 g czekolady mlecznej (zmieszałam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
150 g uprażonych orzechów włoskich (10 minut w piekarniku w temperaturze 170 ° C), kilka kawałków odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozlać na upieczone i wystudzone spody. Posypać posiekanymi orzechami i odstawić do zastygnięcia.
Następnie przestudzony karmel wylać na orzechy i ponownie odstawić do zastygnięcia.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać na zastygnięty karmel i posypać pozostałymi orzechami. Schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/tartaletki-z-czekolada-karmelem-i.html