Wykonanie
Puree z dyni świetnie nadaje się jako dodatek do sernika. Z dodatkiem przypraw korzennych
daje cudowne połączenie. A co powiecie by dodać do tego wilgotne ciasto czekoladowe? I może jeszcze polewa z białej czekolady? Otrzymujemy w ten sposób przepyszny sernik
dyniowy na cieście
czekoladowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minut
Dyniowy sernik na cieście
czekoladowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutPorcje Czas przygotowania24 cm tortownica 45 minutCzas gotowania120 minutSkładnikiCiasto
czekoladowe200 g
gorzkiej czekolady(minimum 50%
kakao)200 g
masła3 szt.
jajek200 g
cukru130 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
wniliowego(lub pasty waniliowej)Sernik750 g
twargu sernikowego(1 kg jeśli nie dodajemy
mascarpone)250 g
mascarpone(opcjonalnie)80 ml
śmietany kremówki(30%)250 g
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej3 łyżeczki
przyprawy do piernika(jeśli nie używamy
cynamonu i gałki)300 g puree z dyniPolewa200 g
białej czekolady50 g
serka śmietankowego(np . Philadephia)3 łyżki
śmietany 30%(lub 36%)1/2 szklanki
suszonej żurawiny(opcjonalnie)1/2 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej(opcjonalnie)Porcje: tortownicaSposób przygotowaniaCiasto
czekoladowePiekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra/dół). Dno formy (bez
boków) o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby paper wychodził na zewnątrz obręczy.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Gdy
masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną
czekoladę.
Czekoladę roztopić z
masłem (mieszając od czasu do czasu) nie podgrzewając za bardzo masy.W oddzielnej misce rozmiksować
jajka z
cukrem oraz
wanilią (do uzyskania puszystej masy), następnie dodać do nich roztopioną masę
czekoladową i połączyć w jednolitą masę.Dodać
mąkę oraz
sól i zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.SernikPiekarnik po wyjęciu ciasta
czekoladowego nagrzać do 175 stopni.Jeśli nie mamy gotowego
sera na sernik można zastosować zwykły po wcześniejszym dwukrotnym mieleniu.Do miski miski włożyć
zmielony ser,
śmietankę cukier,
mąkę,
przyprawy,
wanilię, zmiksować. Następnie ciągle miksując (na średnich obrotach by za nadto nie napowietrzać masy) dodawać po jednym
jajku. Dodać puree z pieczonej dyni i zmiksować na gładką masę.Masę
serową przelać powoli na spód
czekoladowy. Formę z
ciastem włożyć do większej aby
czekoladowy spód nie wysechł podczas pieczenia sernika. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut.Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Połamaną
czekoladę włożyć do miseczki, dodać
serek oraz
śmietanę i wszystko roztopić w kąpieli
wodnej, co chwilę mieszając. na koniec dodać
żurawinę lub
skórkę pomarańczową.Tak przygotowaną masą pokryć ciasto. Wstawić do lodówki minimum na 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wyjąć z lodówki na około 15 minut.Share this Recipe