ßßß Cookit - przepis na Keks z białą czekoladą

Keks z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
300 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
100 rodzynek
200 g posiekanych orzechów włoskich
250 g mąki pszennej tortowej
250 g miękkiego masła
250 g drobnego cukru
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Kwadratową formę o boku 22 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm lub formę keksową, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z drobnym cukrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Pozostałą mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski, dodać do utartego ciasta i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę, likier pomarańczowy oraz bakalie i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Przełożyć do formy.
Piec przez ok. 40 - 60 minut lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_biala_czekolada/przepis.html