Wykonanie
Składniki300 g
suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki100
rodzynek200 g posiekanych
orzechów włoskich250 g
mąki pszennej tortowej250 g miękkiego
masła250 g drobnego
cukruskórka starta z 2
pomarańczyskórka starta z 1
cytryny5
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
białej czekolady roztopionej i ostudzonej2 łyżki
likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub
brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
cukier puder do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni C. Kwadratową formę o
boku 22 cm lub okrągłą o średnicy 23 cm lub formę keksową, wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać
morele,
rodzynki,
orzechy z 30 g
mąki. Mikserem utrzeć
masło z drobnym
cukrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z
pomarańczy i
cytryny, następnie dodawać po troszku
jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.Pozostałą
mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski, dodać do utartego ciasta i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodać roztopioną i ostudzoną
białą czekoladę,
likier pomarańczowy oraz
bakalie i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Przełożyć do formy.Piec przez ok. 40 - 60 minut lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym
likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.