Wykonanie
Przygotowania świąteczne zachęciły mnie do wypieku kilku ciast na wielkanocną rozpustę. Na pierwszy ogień poszedł keks nadziany
bakaliami w polewie z
białej czekolady.

Czas przygotowania: 90 min.Składniki na formę (silikonową) 23x10 cmKoszt przygotowania: 13 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto:500 g
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
aromatu rumowego1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
suszonych moreli1 łyżka kandyzowanej skórki z
pomarańczy1 łyżka kandyzowanej skórki cedratuSKŁADNIKI na polewę:3/4 tabliczki
białej czekolady6 łyżek
mlekaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE:
Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy
rodzynki, kandyzowaną skórkę z
pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę
mąki i mieszamy.
Mąkę przesiewamy i łączymy z
proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z
cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo
jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2
mąki cały czas mieszając. Wlewamy
mleko i wsypujemy pozostałą część
mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane
bakalie i mieszamy.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE polewy:W rondelku zagotowujemy
mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki
białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową polewą polewamy keks i dekorujemy posypką.