ßßß
Tak mi zasmakowały te ciasteczka, że postanowiłam je zrobić ponownie. Dodałam nieco inne składniki i powstały pyszne, mocno czekoladowe z lekką nutą pomarańczową. Te ciasteczka naprawdę uzależniają, nie można się im oprzeć i zjeść tylko jedno ciastko, trzeba zjeść kilka. Dzisiaj było sprzątanie, pieczenie ciasteczek, chleba i przygotowanie obiadu na jutro. A jutro zamierzam leniuchować, jechać na wycieczkę rowerową. Zapowiadają piękną pogodę. Miłego weekendu kochani.Zapraszam :-)Składniki:- 170 g mąki pszennej tortowej- 140 g miękkiego masła- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 30 g kakao- 1 jajko- 150 g cukru- 50 g g orzechów włoskich- 100 g czekolady o smaku pomarańczowym ( w kroplach do rozpuszczania)- 100 g suszonej moreliWykonanie:Masło ucieramy mikserem z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz jajko. Mieszamy dokładnie wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Dodajemy posiekane orzechy, wsypujemy czekoladę - kropelki pomarańczowe i pokrojoną morelę. Mieszamy.Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, za pomocą łyżki lub dłoni układamy porcjami ciasto zachowując odstępy. Możemy zrobić kuleczki i potem lekko je spłaszczyć. Mi wyszły 24 sztuki ciasteczek. Ciastka delikatnie spłaszczamy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni - grzanie góra-dół (z termoobiegiem 180 stopni) przez 15-18 minut, po 15 minutach ciastka będą miały wilgotny środek a chrupiące brzegi a po 18 minutach całe będą chrupały. Studzimy ciastka i przekładamy je do naczynia z pokrywą.
