Wykonanie

Tak mi zasmakowały te
ciasteczka, że postanowiłam je zrobić ponownie. Dodałam nieco inne składniki i powstały pyszne, mocno
czekoladowe z lekką nutą
pomarańczową. Te
ciasteczka naprawdę uzależniają, nie można się im oprzeć i zjeść tylko jedno
ciastko, trzeba zjeść kilka. Dzisiaj było sprzątanie, pieczenie
ciasteczek,
chleba i przygotowanie obiadu na jutro. A jutro zamierzam leniuchować, jechać na wycieczkę rowerową. Zapowiadają piękną pogodę. Miłego weekendu kochani.Zapraszam :-)Składniki:- 170 g
mąki pszennej tortowej- 140 g miękkiego
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 30 g
kakao- 1
jajko- 150 g
cukru- 50 g g
orzechów włoskich- 100 g
czekolady o smaku
pomarańczowym ( w kroplach do rozpuszczania)- 100 g
suszonej moreliWykonanie:
Masło ucieramy mikserem z
cukrem. Następnie dodajemy
mąkę, proszek,
kakao oraz
jajko. Mieszamy dokładnie wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Dodajemy posiekane
orzechy, wsypujemy
czekoladę - kropelki
pomarańczowe i pokrojoną
morelę. Mieszamy.Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, za pomocą łyżki lub dłoni układamy porcjami ciasto zachowując odstępy. Możemy zrobić kuleczki i
potem lekko je spłaszczyć. Mi wyszły 24 sztuki
ciasteczek.
Ciastka delikatnie spłaszczamy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni - grzanie góra-dół (z termoobiegiem 180 stopni) przez 15-18 minut, po 15 minutach
ciastka będą miały wilgotny środek a chrupiące brzegi a po 18 minutach całe będą chrupały. Studzimy
ciastka i przekładamy je do naczynia z pokrywą.

