ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z konfiturą rabarbarową

Szarlotka z konfiturą rabarbarową

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła, schłodzonego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Konfitura:
500 g rabarbaru
1/2 filiżanki soku pomarańczowego
50 g brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek
A ponadto:
bułka tarta i trochę roztopionego masła do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
bita śmietana do serwowania
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta oprócz żółtka i śmietany drobno posiekać na stolnicy lub rozdrobnić mieszadłem miksera lub melaksera, dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odciąć liście rabarbaru, łodygi umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć rabarbar, sok pomarańczowy, cukier i ekstrakt z wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji niezbyt sztywnej konfitury dodać cynamon i rodzynki. Wymieszać i ostudzić.
Formę 20 x 30 cm wysmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 30 minut lub do czasu aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_kruche_rabarbar/przepis.html