Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
mąki125 g
masła, schłodzonego1/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1 łyżka
śmietanyKonfitura:500 g
rabarbaru1/2 filiżanki
soku pomarańczowego50 g
brązowego cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
rodzynekA ponadto:
bułka tarta i trochę roztopionego
masła do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
bita śmietana do serwowaniaPrzygotowanieWszystkie składniki ciasta oprócz
żółtka i
śmietany drobno posiekać na stolnicy lub rozdrobnić mieszadłem miksera lub melaksera, dodać
żółtko i
śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odciąć liście
rabarbaru, łodygi umyć i pokroić na kawałki. Na patelnię z grubym dnem włożyć
rabarbar,
sok pomarańczowy,
cukier i ekstrakt z
wanilii. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować nadmiar płynów. Po uzyskaniu konsystencji niezbyt sztywnej
konfitury dodać
cynamon i
rodzynki. Wymieszać i ostudzić.Formę 20 x 30 cm wysmarować roztopionym
masłem, posypać
bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę. Rozłożyć
konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 30 minut lub do czasu aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Posypać
cukrem pudrem i podawać z
bitą śmietaną.