Wykonanie
Ciasteczka...ale jakie ..z dodatkiem skwarek..robiłam je jakiś czas temu...Moja mama robiła je kiedyś [ a ja po raz pierwszy], ale używając specjalnej foremki dołączanej do maszynki do
mięsa..ja niestety takowej nie posiadam..więc zrobiłam po prostu
ciasteczka wykrawane ..

50 dkg
mąki25 dkg jasnych skwarek (zmielonych)3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3/4 szkl.
cukru pudru3/4 szkl. kwaśnej
śmietany lub 1/3 kostki
masładodatkowo -ale niekoniecznie
makcynamonprzyprawa do piernikaWszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać
mak,
cynamon,
przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wykrawać
ciastka .Ułożyć je na blaszce. Piec około 20 minut -
ciastka mają być złotawe.