ßßß
Ciasto:1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki gryczanej1 jajo1 szklanka mleka1 szklanka wodysól i pieprzolej lub margaryna do smażeniaFarsz:2 duże pory(tylko biała część)100 g chudej szynki2 łyżki margaryny1/2 szklanki śmietankisok z cytrynysól, mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa100 g startego sera grojer(pewnie chodzi o gruyere ale może być jakikolwiek żółty ser)2 łyżki margarynyDo przesianej mąki wbijamy jajo, mieszamy, wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1-1,5 godz. pod przykryciem. Smażymy cienkie naleśniki, przedtem dokładnie mieszając ciasto. Możemy oczywiście zrobić wg własnego przepisu.Starannie umyte pory kroimy na cienkie półplasterki. W rondlu stapiamy margarynę, wrzucamy pory, chwilę smażymy mieszając, dodajemy sól, pieprz, gałkę i sok z cytyrny. Mieszamy i dusimy kilkanaście minut, pod koniec duszanie wlewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pokrojoną w cienkie paseczki szynką. Każdy naleśnik smarujemy warstwą porów, posypujemy startym serem, zwijamy w rulonik. Zaroodporny półmisek grubo smarujemy margaryną, ciasno układamy naleśniki, posypujemy pozostałym serem i grudkami margaryny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.