ßßß
ciasto:0,5 szklanki mleka0,5 szklanki wody1 jajo1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej0,5 szklanki mąki pszennej2 szczypty soliszczypta pieprzufarsz:2 duże pory300 gramów szynki wieprzowej gotowanej lub konserwowej0,5 szklanki śmietanki 18% UHTsól, pieprz do smakuszczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)1/5 łyżeczki soku z cytryny3 płaskie łyżki drobno startego pikantnego żółtego seradodatkowo na wierzch:70 gramów startego na dużych oczkach pikantnego sera żółtegoSkładniki na ciasto zmiksować razem, odstawić na 20 minut do napęcznienia. Następnie smażyć cienkie naleśniki, ułożyć na talerzyku, przykryć folią aluminiową.Pory (optymalnie tylko biała część), przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić na talarki, przesmażyć na klarowanym maśle przez około 5 minut, następnie zalać śmietanką, dodać przyprawy, sok z cytryny i dusić do odparowania śmietanki. Pory schłodzić. Szynkę pokroić na cienkie paseczki, wmieszać do warzyw.Każdy naleśnik smarować farszem, posypać drobno startym serem, zawinąć w rulonik.
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem klarowanym, poukładać naleśniki, posypać grubo startym serem, zapiec w 200 stopniach (funkcja góra - dół) do rozpuszczenia sera.
