Wykonanie
Uwielbiam paje obiadowe ♥ Jest to danie obowiązkowe podczas pobytu u Babci :)
Składniki:
3dl
mąki125g masła/margaryny + do posmarowania formy
2,5 łyżki zimnej
wody3
jajka1,5 szklanki
mlekasólpieprzser żółtynagrzej piec do 200 C
posiekaj
mąkę z
masłem, dodaj
wodę i zagnieć ciasto
posmaruj foremkę pozostałym tłuszczem, wgnieć w nią ciasto, nakłuj widelcem
piecz ok 15 minut
po wyjęciu z pieca, ułóż na cieście dowolne składniki (w tym przypadku
szpinak,
szynkę i
pomidory)
wymieszaj
jajka z
mlekiem, dopraw
solą i
pieprzem i zalej nimi ciasto z dodatkami
posyp wierzch
serempiecz ok 30-35 minut, aż się zrumieni
Smacznego! :)
* paj może być również upieczony na spodzie z
ciasta francuskiego – jest to duża oszczędność czasu.

