Wykonanie
Dzisiejsze potrawy zrobiłyśmy specjalnie dla Mateusza, który ma w lodówce
brukselkę, ale żadnego pomysłu na to jak ją przyrządzić. Mamy nadzieję, że coś z tego wybierzesz :)Niebawem zamieścimy jeszcze więcej pomysłów na
brukselkę.Może wy też macie jakieś składniki, z których nie wiecie co zrobić? Piszcie! Pomożemy!


Przepis na mała brytfankę300g
brukselkipół
porastarty
żółty ser2
jaja4 łyżki
mąki3/4 szklanki
mleka2 łyżki
śmietanysól,
pieprzBrukselkę gotujemy w osolonej wodzie.
Pora kroimy w talarki wrzucamy do wrzątku i czekamy aż będzie miękki.
Brukselkę i
por układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W dużym kubku roztrzepujemy
jajka,
mleko,
śmietanę i
mąkę. Dodajemy
sól i
pieprz i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Zalewamy warzywa i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę
żółtym serem i zapiekamy do momentu, aż się rozpuści.