Wykonanie
Składniki
Marmolada cebulowa, 6 porcji:1 kg
cebuli2 łyżki
oliwy5 łyżek czerwonego
octu winnego100 g
brązowego cukruPrzygotowaniePizza:
Ciasto francuskie wyciąć w koło (wcześniej podpiec w piekarniku na złoty kolor), ułożyć podsmażone
pieczarki, dodać
marmoladę cebulową i kawałkami
koziego sera. Całość zapiec do roztopienia się
sera. Na wierzch położyć dużo
rukoli i mocno zielony dressing
bazyliowy (wykonany ze zmiksowanej
bazylii,
oliwy i odrobiny
octu winnego i
musztardy).
Marmolada cebulowa: Pokroić
cebulę i smażyć na
oleju do miękkości, podkręcić ogień i dodać czerwony
ocet winny i
cukier, kontynuować smażenie, mieszając często, aż
cebula będzie gęsta i lepiąca się.Można też dodać:
musztardę,
pure z
pomidorów, sok z
czerwonej porzeczki. Tak
mówi przepis, a ja zrobiłam z
octem balsamicznym, aby dodać
cebuli bardziej nasyconego koloru, z dodatkiem
rodzynek, aby była słodsza i dałam naprawdę sporo
cukru. Można w trakcie smażenia dolewać
octu, dosypywać
cukru lub dolewać
wody, aby uzyskać satysfakcjonującą konsystencję i smak.