ßßß Cookit - przepis na Pizza na cieście francuskim z marmoladą cebulową

Pizza na cieście francuskim z marmoladą cebulową

nazwa

Wykonanie

Składniki
Marmolada cebulowa, 6 porcji:
1 kg cebuli
2 łyżki oliwy
5 łyżek czerwonego octu winnego
100 g brązowego cukru
Przygotowanie
Pizza: Ciasto francuskie wyciąć w koło (wcześniej podpiec w piekarniku na złoty kolor), ułożyć podsmażone pieczarki, dodać marmoladę cebulową i kawałkami koziego sera. Całość zapiec do roztopienia się sera. Na wierzch położyć dużo rukoli i mocno zielony dressing bazyliowy (wykonany ze zmiksowanej bazylii, oliwy i odrobiny octu winnego i musztardy).
Marmolada cebulowa: Pokroić cebulę i smażyć na oleju do miękkości, podkręcić ogień i dodać czerwony ocet winny i cukier, kontynuować smażenie, mieszając często, aż cebula będzie gęsta i lepiąca się.Można też dodać: musztardę, pure z pomidorów, sok z czerwonej porzeczki. Tak mówi przepis, a ja zrobiłam z octem balsamicznym, aby dodać cebuli bardziej nasyconego koloru, z dodatkiem rodzynek, aby była słodsza i dałam naprawdę sporo cukru. Można w trakcie smażenia dolewać octu, dosypywać cukru lub dolewać wody, aby uzyskać satysfakcjonującą konsystencję i smak.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza_ciasto_francuskie/przepis.html