Wykonanie
Poziom trudnościKarmelizowana
cebula to wspaniały, słodko-kwaśny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do
pieczonych mięs,
steków,
serów, do
ziemniaków, piersi kaczych sous-vide, smażonej/pieczonej
kiełbasy i kanapek. Można zastąpić
ocet balsamiczny, czerwonym
octem winnym –
cebula jest wtedy jaśniejsza, ale według mnie całość ma gorszy smak.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:2 średnie
cebule2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
octu balsamicznegoSposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać
oliwę z oliwek. Dodać
cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż
cebula się zarumieni.
Cebulę posypać
brązowym cukrem i smażyć, aż
cukier się rozpuści.
Dodać
ocet balsamiczny, zmniejszyć temperaturę grzania, mieszać
ocet równomiernie wmiesza się w
cebulę.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (gdy
cebula za bardzo ostygnie – twardnieje). Ja podałam karmelizowaną
cebulę ze
stekiem na ziemniaczanym purée ze
szczypiorkiem.
Smacznego!A tak wygląda karmelizowana
cebula z czewonym
octem winnym podana na
steku .