Najczęściej w sałatce najważniejszy jest dressing. To on zespala smaki i tworzy kompozycję. Czasem jednak ważny jest każdy składnik, aby efekt końcowy był pełen dobrze dobranych smaków.Ta sałatka jest taką właśnie. Mało składników ale każdy z nich bardzo wyrazisty i ważny. Ostra i aromatyczna rukola w towarzystwie słodko - cierpkich owocówgranatu. Całość łączy sos na bazie octu balsamicznego i młodejcebulki.Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę, pięknie prezentuje się w salaterce.Składniki:4 garście rukolipestki z 1 owocugranatu3 łyżki octu balsamicznego1/2 łyżeczki brązowego cukruszczypta soli2 cebuledymki (biała część)1/2 ząbka czosnku1/4 szkl oliwyPrzygotowanie:Rukolę umyć i odsączyć z wody. Granat przepołowić i wyjąć pestki (najłatwiej przekręcić granat przepołowioną częścią do dołu i drewnianą łyżką uderzać od góry, pestki wysypią się całkiem sprawnie).Dymkę umyć i posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Do szklanki wlać ocet, wymieszać z cukrem, dodać cebulkę i czosnek. Wymieszać i połączyć z oliwą.Rukolę ułożyć w salaterce, na wierzchu posypać owocamigranatu i całość polać dressingiem.Smacznego :)