ßßß Cookit - przepis na Czerwone - zielone, czyli rukola i granat

Czerwone - zielone, czyli rukola i granat

nazwa

Wykonanie

Najczęściej w sałatce najważniejszy jest dressing. To on zespala smaki i tworzy kompozycję. Czasem jednak ważny jest każdy składnik, aby efekt końcowy był pełen dobrze dobranych smaków.
Ta sałatka jest taką właśnie. Mało składników ale każdy z nich bardzo wyrazisty i ważny. Ostra i aromatyczna rukola w towarzystwie słodko - cierpkich owoców granatu. Całość łączy sos na bazie octu balsamicznego i młodej cebulki.
Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę, pięknie prezentuje się w salaterce.
Składniki:
4 garście rukoli
pestki z 1 owocu granatu
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
2 cebule dymki (biała część)
1/2 ząbka czosnku
1/4 szkl oliwy
Przygotowanie:
Rukolę umyć i odsączyć z wody. Granat przepołowić i wyjąć pestki (najłatwiej przekręcić granat przepołowioną częścią do dołu i drewnianą łyżką uderzać od góry, pestki wysypią się całkiem sprawnie).
Dymkę umyć i posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Do szklanki wlać ocet, wymieszać z cukrem, dodać cebulkę i czosnek. Wymieszać i połączyć z oliwą.
Rukolę ułożyć w salaterce, na wierzchu posypać owocami granatu i całość polać dressingiem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/10/czerwone-zielone-czyli-rukola-i-granat.html