Wykonanie
Składniki2 porcje8
żeberek jagnięcych (pojedynczych, z jedną kostką, każde po około 70 g)Marynata:
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzgałązka świeżego
rozmarynu drobno posiekanego lub 2 łyżeczki suszonego2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę lub 1 łyżeczka suszonego
czosnku2 łyżki
masła klarowanego lub
oleju roślinnegoSos:1 łyżka
syropu klonowego lub 2 łyżeczki
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
musztardyPrzygotowanie
Żeberka mrożone należy wcześniej rozmrozić. Zarówno mrożone jak i niemrożone
żeberka przed smażeniem należy ocieplić do temperatury pokojowej.
Żeberka pokroić na części z jedną kostką. Sprawdzić czy mają wagę podobną jak w przepisie, jeśli są dużo większe można doliczyć 30 - 45 sekund dłuższego pieczenia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (rozgrzać też blaszkę jeśli nie mamy patelni, na której można smażyć na ogniu i piec w piekarniku).
Żeberka oprószyć
solą morską, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, natrzeć
rozmarynem i
czosnkiem. Rozgrzać dobrą np. grubą żeliwną patelnię (używam takiej, którą można wkładać do piekarnika), ustawić średni ogień, dodać tłuszcz i roztopić.Układać kolejno
żeberka na patelni od strony skórki na kostce. Smażyć na średnim lub średnio-dużym ogniu przez około 1 minutę lub nieco dłużej jeśli warstwa tłuszczu jest grubsza. Gdy się zrumieni, postawić
żeberka na pionowo kostką do góry i obsmażyć dolną część
żeberka.Następnie przewrócić
żeberka na bok i smażyć przez około minutę aż lekko się zrumieni, następnie powtórzyć z drugiej strony przez około pół minuty. Wstawić
żeberka wraz z patelnią do piekarnika (lub przełożyć je na nagrzaną blaszkę) i piec przez 2 minuty.Wyjąć
żeberka z piekarnika, wyłożyć na talerz i przykryć luźno folią aluminiową. W międzyczasie postawić patelnię po żeberkach (nie należy jej wcześniej myć) na niedużym ogniu, dodać
syrop klonowy lub
miód,
ocet balsamiczny i
musztardę. Dodać sok jaki wyciekł z
żeberek. Zagotować, po chwili sos powinien nieco zgęstnieć.
Żeberka podawać z niewielką ilością
sosu balsamicznego. Jeśli
mięso żeberek nie jest miękkie i soczyste tylko twarde i trudne do pogryzienia, oznacza to, że je za długo smażyliśmy i piekliśmy.Propozycja podania
szpinak lub
rukola lub
sałatawinegret z
konfitury z
czerwonej cebuli lub przygotowany podobnie
winegret z
konfitury z gruszki lub
winegret z
syropem z
granatówpuree z
batatów, puree z
marchewki, ratatouille