ßßß
Karmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 3-4 osóbSkładniki:1 pęczek młodej marchewki1000 g małych młodych ziemniaków1 główka czosnku4 łyżki octu balsamicznego1 łyżka płynnego miodugruba sól morskapieprz2-3 gałązki rozmarynuolej do smażenia

Wykonanie:Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy. Wlewamy ocet i miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa pieprzymy, układamy gałązki rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały.Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie.