Wykonanie
Składniki2 porcje2 filety
soli, każdy po około 160 g
sól i
pieprzolej roślinny do głębokiego smażeniaćwiartki
cytryny do serwowaniapanierka:
mąka,
bułka tarta,
jajkoSos tatarski1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę
marynowanych borowików1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę obranych
kiszonych ogórków1
szczypiorek wraz z
cebulką, drobno posiekany1/2 filiżanki
majonezu z
oliwy1/2 filiżanki
śmietany 12% / 18%1 pełna łyżeczka
musztardy1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki i/lub
koperkuPrzygotowanieSkładniki
sosu tatarskiego wymieszać w miseczce. Filety z
soli opłukać i osuszyć. Oprószyć
solą i pokroić w poprzek na paski o szerokości 1,5 cm. Włożyć do woreczka i wsypać 3 łyżki
mąki, potrząsnąć aby filety pokryły się cienką warstwą
mąki. W międzyczasie rozgrzać
olej w rondlu z grubym dnem, głęboki na minimum 5 cm.Filety wyjąć z woreczka i kolejno zanurzać je w roztrzepanym z
solą i
pieprzem jajku, następnie obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć w dwóch partiach w gorącym
oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę. Paluszki można raz przewrócić podczas smażenia. Podawać zaraz po usmażeniu z
sosem tatarskim, skrapiać
sokiem z cytryny.