ßßß Cookit - przepis na Paluszki rybne

Paluszki rybne

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 filety soli, każdy po około 160 g
sól i pieprz
olej roślinny do głębokiego smażenia
ćwiartki cytryny do serwowania
panierka: mąka, bułka tarta, jajko
Sos tatarski
1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę marynowanych borowików
1/2 filiżanki pokrojonych w drobną kosteczkę obranych kiszonych ogórków
1 szczypiorek wraz z cebulką, drobno posiekany
1/2 filiżanki majonezu z oliwy
1/2 filiżanki śmietany 12% / 18%
1 pełna łyżeczka musztardy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i/lub koperku
Przygotowanie
Składniki sosu tatarskiego wymieszać w miseczce. Filety z soli opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pokroić w poprzek na paski o szerokości 1,5 cm. Włożyć do woreczka i wsypać 3 łyżki mąki, potrząsnąć aby filety pokryły się cienką warstwą mąki. W międzyczasie rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem, głęboki na minimum 5 cm.
Filety wyjąć z woreczka i kolejno zanurzać je w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w dwóch partiach w gorącym oleju przez około 2 - 3 minuty, aż będą miały chrupiącą i złotą skórkę. Paluszki można raz przewrócić podczas smażenia. Podawać zaraz po usmażeniu z sosem tatarskim, skrapiać sokiem z cytryny.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/paluszki_z_soli/przepis.html