ßßß
Cookit - przepis na Zupa botwinka
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa botwinka
Składniki
Marchew
Pietruszka
Bulion
Mięso
Botwinka
Burak
Mąka
Śmietana 18%
Masło
Sok z cytryny
Wykonanie
Składniki2
marchewki
1
pietruszka
2 litry
bulionu
(
mięsnego
lub warzywnego)1/2 kg
botwinki
wraz z
buraczkami
1 łyżeczka
mąki
250 ml
śmietany 18%
1 łyżka
masła
2 łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie
Marchewkę
i
pietruszkę
obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się
bulion
i gotować przez ok. 5 minut.
Botwinkę
dokładnie umyć, liście posiekać,
buraczki
obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do
wywaru
i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Mąkę
połączyć z 2 - 3 łyżkami zimnej
wody
, następnie wymieszać ze
śmietaną
. Dodać kilka łyżek
wywaru
i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać
masło
.Na koniec doprawić
sokiem z cytryny
. Podawać z dowolnymi dodatkami.Propozycja podania
młode
ziemniaki
z
koperkiem
/
chleb
/
szczypiorek
/ posiekany
koperek
/
jajko
ugotowane na twardo /
ser biały
WskazówkiJeśli używamy
młodej
marchewki
i
pietruszki
, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z
botwinką
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_botwinkowa/przepis.html
Przepisy powiązane
Zupa botwinka
Zupa botwinkowa
Zupa z botwinki
- vegeta / sól,
Wiosenna botwinka
Składniki powiązane (0)