ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinka

Zupa botwinka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego)
1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
1 łyżeczka mąki
250 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. 5 minut.
Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.
Mąkę połączyć z 2 - 3 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło.
Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Propozycja podania
młode ziemniaki z koperkiem / chleb / szczypiorek / posiekany koperek / jajko ugotowane na twardo / ser biały
Wskazówki
Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z botwinką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_botwinkowa/przepis.html