Wykonanie
Składniki niezbędne do jej przygotowania to:- pęczek białych
szparagów,-
śmietana 18%,- łyżka
masła,- łyżka
mąki,-
bulion (najlepiej zrobiony tylko z
kostki rosołowej),-
pietruszka.W czasie gdy nasz
bulion podgrzewa się wrzucamy do niego łyżkę
masła i rozpoczynamy obieranie
szparagów oraz krojenie ich mniej więcej w centymetrowe kawałki (warto też zostawić kilka dłuższych "końcówek" do późniejszej dekoracji). Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i cały czas podgrzewamy na średnim ogniu. W międzyczasie robimy zaklepke (
mąka plus pół szklanki
śmietany) -warto też w wolnej chwili posiekać
pietruszkę:). W trakcie degustowania (swoją
drogą uwielbiam tą czynność) możemy delikatnie dopracowywać smak naszej szparagowej poprzez dodanie
vegety bądź
soli do smaku. I tak sobie ją gotujemy aż zmiękną warzywa. Wtedy pozostaje wlać do niej przygotowaną zaklepke oczywiście cały czas mieszając i wsypać
pietruszkę.Teraz to co najlepsze. Szykujemy bulionówki i przystępujemy do nalewania specjału:DPs. Koszt przygotowania tej zupy w sezonie jest naprawdę niewielki a można nią zrobić wrażenie na najbardziej wymagających gościach.