Błyskawiczny i banalnie prosty w przygotowaniu, sos chrzanowy to świetna propozycja dla zabieganych i ciągle spieszących się gospodyń domowych. Jest doskonałym dodatkiem do różnych mięs i ryb a także gotowanych i ziemniaków.składniki na 2 porcje sosu2 płaskie łyżki mąkiszklanka bulionu200 g śmietany 18%2 łyżki utartego chrzanu ( ze słoiczka )łyżka masłaszczypta cukruszczypta soliprzepisNa rozgrzanym maśle krótko przesmażamy utarty chrzan, cały czas mieszamy.Gdy chrzan dobrze połączy się z masłem rozprowadzamy go bulionem.Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy odrobiną wywaru z chrzanem.Gotujący się bulion podprawiamy śmietaną z mąką i całość mieszamy żeby nie porobiły się grudki. Sos doprawiamy solą i cukrem.