Wykonanie
Nie ma nic bardziej pewnego niż to, że jeżeli w koperkowej kuchni gotuje się właśnie rosół drobiowo-wołowy, to na drugie danie będzie
sztuka mięsa w sosie.
Mięso gotuje się w rosole, a zrobienie sosu zajmuje dosłownie parę chwil. Gdzieś w tak zwanym międzyczasie gotuję
ziemniaki (wg mnie najlepiej pasują do
sosu chrzanowego), robię jakąś surówkę i obiad gotowy.
Mięsko po długim gotowaniu jest mięciutkie i soczyste, Małej „I” bardzo smakuje, nawet z dość
ostrym sosem.
Wołowina w
sosie chrzanowym .

Składniki:Ok. 500g ugotowanej w rosole
wołowiny1 łyżka
masła klarowanego1 łyżka
mąki pszennej200ml
bulionu3 łyżki
śmietany 18%2 łyżki tartego
chrzanuSól,
pieprz i
cukier do smakuWykonanie:W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i smażymy ciągle mieszając przez parę chwil. Dolewamy
bulion, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje, wtedy dodajemy
śmietanę w temperaturze pokojowej i
chrzan. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepłą
wołowinę pokrojoną na plastry (
mięso możemy podgrzać w sosie).
