Wykonanie
Sezon na
szparagi powoli dobiega końca. Oj w tym roku gościły na naszym
stole bardzo często, oczywiście ku mojemu wielkiemu zadowoleniu. Podzielę się dziś z
Wami najdoskonalszym, moim zdaniem, pomysłem na krem ze
szparagów. Konsystencje, tekstury, smaki i aromaty pięknie się tu uzupełniają dając efekt pełnej harmonii. Jednym słowem - pychotka. Gorąco polecam!
Na 2 litry zupy przygotuj:1 pęczek białych
szparagów1 pęczek
zielonych szparagów1 garść ziaren
czerwonego pieprzu1/5 szklanki
śmietanki 18%2 l
bulionu2 ugotowane korzenie
pietruszki z
bulioniuBiałe
szparagi potnij na grube kawałki i wrzuć do
bulionu razem z
pietruszką. Z
zielonych szparagów odłam zdrewniałe części i dodaj do białych. Całość zagotuj, a następnie duś na średnim ogniu przez co najmniej 15-20 minut. Następnie zmiksuj
szparagi blenderem najdrobniej jak się da. Teraz przetrzyj zupę małymi porcjami na sitku ( chyba że posiadasz przecierak), żeby pozbyć się łyka (zdrewniałych części). Do przetartego kremu dadaj
śmietankę i dopraw go
solą do smaku.
Zielone szparagi potnij na małe talarki zostawiając "główkę" w całości. Pocięte
szparagi dodaj do przetartego gorącego kremu z białych
szparagów, przykryj garnek i zostaw na ok. 10 minut.Przed podaniem dodaj do zupy
czerwony pieprz roztarty w rękach. Smacznego!