Wykonanie
Składniki6 porcji:2 perliczki (sprawione, bez
podrobów), ok. 1-1,2 kg każda
sól i
pieprz2 gwiazdki
anyżu (można pominąć jeśli nie lubimy)1/2
pomarańczy200 ml
soku pomarańczowego1 łyżka startego korzenia
imbiru3 łyżki
masła2 łyżki
miodu1 łyżka
oliwy extra vergine2 łyżki
sosu sojowego jasnego1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszkuDo podania:
sałata rzymska,
sos winegret, 125 g
chudego boczku, 2
pomarańcze obrane ze skóry i błonekPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do 190 st. C . Perliczki umyć pod bieżącą
wodą i obkroić z nadmiaru skóry wokół otworu tuszy i z grzbietu (należy uważać aby nie wyciąć skóry na piersi). Posolić i posypać zmielonym
pieprzem. Do środka każdej perliczki włożyć po cząstce
pomarańczy (ze skórką) i gwiazdce
anyżu.Perliczki włożyć (grzbietem do góry) do dużej brytfanny. Na dno brytfanny wlać
sok pomarańczowy wymieszany z
imbirem. Wierzch perliczek przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut .W międzyczasie przygotować glazurę : w miseczce rozpuścić
masło, dodać
miód,
oliwę oraz
sos sojowy i
ostrą paprykę. Wszystko starannie wymieszać.Po upływie 45 minut otworzyć piekarnik, zdjąć folię i posmarować grzbiet perliczek częścią przygotowanej glazury. Piec kolejne 45 minut (już bez przykrycia). W tym czasie perliczkę kilkakrotnie smarować glazurą i polewać sosem z dna brytfanny. Na tym etapie trzeba pilnować aby skóra się nie przypaliła. Zapobiegnie temu częste polewanie oraz — mniej więcej w połowie czasu pieczenia — obrócenie perliczki na drugą stronę.Upieczone perliczki należy wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed porcjowaniem i podaniem. Pozostały w brytfannie sos można przelać do garnka, zredukować (mieszając i gotując 10 minut na większym ogniu) i podać razem z upieczonym
mięsem.Podawać z
sałatą rzymską polaną
winegretem, posypaną drobno posiekanym oraz podsmażonym
boczkiem, a także z cząstkami świeżej
pomarańczy.Propozycja podania
ziemniaki pieczone w mundurkach /
ziemniaki pieczone z
rozmarynem i
cytryną /
ziemniaki w papilotach z
tymiankiem