Wykonanie
Składniki1 porcja1/2 szklanki
płatków owsianych opcjonalnie z dodatkami np. nasionami chia,
amarantusem,
rodzynkami,
płatkami kokosa itp. lub 1 szklanka dobrej jakości gotowego
musli najlepiej bez dodatku
cukru1/2 szklanka
mleka roślinnego (np.
waniliowego ryżowego, owsianego lub
migdałowego - najbardziej wartościowego)1 łyżka
syropu klonowego w przypadku użycia
mleka niesłodzonegoulubione
owoce sezonowe :
truskawki,
maliny,
banany,
winogrona,
ananas,
granatPrzygotowanieDo miski wsypać
płatki owsiane z dodatkami lub gotowe
musli dobrej jakości, zalać
mlekiem roślinnym, wymieszać i odstawić aż
płatki zmiękną (ok. pół godziny). Można też
płatki ugotować na
mleku jak tradycyjną owsiankę. Dodać pokrojone
owoce i polać
syropem klonowym w przypadku użycia
niesłodzonego mleka. Gotowe, smacznego!