Wykonanie
Domowe
mleko migdałowe, idealne do
kawy, owsianki czy porannej granoli. Wzbogaca potrawy o wyjątkowy, niesamowity, lekko słodki,
orzechowy smak. Dla mnie niezastąpione w wegańskiej kuchni. :)Uwielbiam
mleko migdałowe . Szczególnie lubię je pić z poranną
kawą orkiszową. Zwykle w domu mam tyle kulinarnej pracy (potrawy na blog, domowa produkcja
jogurtu,
kefiru, granole, pasty,
chleby itp itd), że na robienie własnego
mleka roślinnego szkoda mi czasu. Tym bardziej, że znalazłam w sklepie takie bez dodatku chemii, składające się zaledwie z 3 składników (
woda,
migdały i odrobina
oleju do konserwacji). Jest ekologiczne i smaczne, choć nie ukrywam, że nic nie dorówna domowemu
mleku roślinnemu . Te robione samemu j est pyszne, niezwykle głębokie w smaku, dlatego czasem wynagradzam sobie moją kulinarną pracę i robię sobie przyjemność w postaci właśnie domowego
mleka migdałowego .
Kawa czy jaglanka z nim potrafi poprawić humor na cały dzień.
domowe(1 litr)- szklanka blanszowanych
migdałów-
woda- ściereczka lniana lub specjalny worek do odcedzania
mleka- ewentualnie dodatki:
miód (w wersji wegańskiej
syrop klonowy), pasta waniliowa bądź ekstrakt
waniliowy,
sól himalajska
Migdały zalewam
wodą z kranu i pozostawiam na całą noc.Drugiego dnia
migdały odcedzam i umieszczam w blenderze. Zalewam je 4 szklankami przegotowanej, ostudzonej
wody. Całość miksuję.Jeśli używam ściereczki, układam ją na sitku (położonym na misce) i bardzo powoli przelewam przez nią
mleko. Gdy już całe
mleko przeleci, trzymając za narożniki zamykam ściereczkę, ściągam ją z sitka i bardzo mocno ściskam (nad miską), by dokładnie odcedzić
orzechy. Najlepiej jednak użyć worka do odcedzania
mleka. Nie jest
drogi, a jeśli będziemy o niego dbać, posłuży nam na lata. Umieszczam worek w misce. Otwieram go i wlewam do niego
wodę z
migdałami. Zamykam i mocno ściskam. Całe
mleko przeleci do miski, a zbędna pulpa migdałowa pozostanie w środku. Jest to najlepszy sposób, by jak najdokładniej odcedzić
orzechy.Gotowe m
leko migdałowe przelewam do słoika i wkładam do lodówki (może tam stać maksymalnie 2 dni).Przed użyciem potrząsam słoikiem. Czasem do
mleka migdałowego dodaję 1 łyżkę
miodu (weganie mogą użyć
syropu klonowego), odrobinę pasty waniliowej i szczyptę
soli himalajskiej. Jest jeszcze zdrowiej i jeszcze pyszniej.Smacznego!