Robi się coraz chłodniej, więc warto rozgrzać organizm kubeczkiem aromatycznej czekolady, z dodatkiem dyni i domowej przyprawy korzennej.Inspiracja zaczerpnięta stąd .Składniki na 2 porcje:2 szklanki mleka (świetnie sprawdzi się tutaj również mlekomigdałowe)1/4 szklanki purée dyniowego3/4 łyżeczki domowej przyprawy korzennej3 łyżki dobrej jakości kakao3-4 łyżki syropu klonowego lub mioduszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)W średnim garnku wymieszać mleko, dynię, przyprawy, kakao i szczyptę soli. Podgrzewać na średnim ogniu i gotować przez ok. 2 minuty od momentu zagotowania, często mieszając.Zdjąć z ognia, dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Na koniec dodać wanilię. Rozlać do filiżanek i od razu podawać. Jeżeli napój wyszedł zbyt skondensowany można uzupełnić filiżanki gorącym mlekiem.Życzę smacznego!