Wykonanie


Bardzo smaczna i bezproblemowa zapiekanka z
mielonego mięsa,
bakłażana i
sera feta. Inspiracją był przepis Donny Hay z książki "Simple Dinners". Danie efektownie prezentuje się w pojedynczych kokilkach, ale można je też zapiec w większym naczyniu. Najlepsze jest, gdy po upieczeniu każdy połączy sobie składniki. W oryginale to danie było z mieloną
jagnięciną. Ja użyłam zmielonej chudej
wieprzowiny. W oryginale do
mięsa dodaje się świeże
oregano, ja nie miałam ani świeżego, ani suszonego, zamieniłam więc na świeży
rozmaryn i suszoną
bazylię. Dodałam też 2 łyżki
natki pietruszki, która zawsze podnosi walory smakowe dań, a akurat zalegała mi w lodówce. Na moje oko, danie jest wdzięczne do eksperymentów. Jeśli użyjesz, jak ja, sosu pomidorowego/passaty/przecieru z kartonu lub ze słoika, zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotowanie zajmie Ci góra pół godziny - w tym smażenie - plus 25 minut pieczenia. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu lepszysmak .Składniki : (6-7 porcji, wg oryginału: 4, liczba porcji zależy od tego czy danie podamy np. z
ziemniakami i surówką)500 g chudego
mielonego mięsa -
jagnięciny, mielonej
wieprzowiny np.
polędwiczki wieprzowej lub
wołowiny1 duża
cebula, drobno posiekana2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonych
ziół:
oregano,
ziół prowansalskich albo
bazylii1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu/oregano albo innych
ziół3 średnie/duże
pomidory albo 500 ml
pomidorów ze słoika, najlepiej przyprawionych
bazyliąokoło 1/4 szklanki
bulionu (można z powodzeniem zastąpić
sokiem pomidorowym lub przegotowaną
wodą)
sól,
pieprz2-4 łyżki
oliwy na wierzch:200 g
sera feta - dałam
ser sałatkowy1 mały
bakłażan1/4 szklanki
oleju tłoczonego na zimno albo
oliwysól,
pieprz1-2 łyżeczki listków świeżego
rozmarynudodatkowo:6-7 naczynek żaroodpornych o pojemności około 250-300 ml lub większe naczynie do zapiekania o pojemności ok. 1 , 5 litra.Wykonanie:
Pomidory umyć, naciąć na krzyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Zrumienić posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
mielone mięso i smażyć do czasu aż zmieni kolor. Następnie dodać pokrojone
pomidory oraz
zioła. Wymieszać i dusić przez 8-10 minut. (Uwaga: powinien powstać
mięsno-
pomidorowy sos. W razie potrzeby dolać trochę
bulionu lub przegotowanej
wody, albo nawet
soku pomidorowego.)
Bakłażana (ze skórką) i
ser feta pokroić w kostkę 1×1 cm. Wymieszać razem z
oliwą, a następnie oprószyć
solą i przyprawić sporą ilością
pieprzu oraz świeżych listków
rozmarynu.„Sos”
mięsny rozłożyć do kokilek (maksimum do połowy wysokości). Na wierzch położyć warstwę z pokrojonego i doprawionego
bakłażana i
fety.Naczynia wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25-30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Podawać od razu.Uwaga: Zapiekanki najładniej prezentują się podane tak, jak były pieczone, ozdobione dodatkowo gałązką
rozmarynu. Jedząc, warto zawartość miseczek wymieszać, wtedy smakuje najlepiej. Zapiekankę można odgrzewać.
