Wykonanie

Czy macie ochotę na coś, co robi się w 10 minut, a jest tak pyszne, że każde inne pesto może się schować? Przynajmniej o tej
porze roku, bo przyznam, że wielką miłością darzę jeszcze pesto z
bazylii i pesto alla Calabrese.
Jarmuż znajdziecie na bazarkach, w dobrze zaopatrzonych warzywniakach, supermarketach i co najmniej jednym z popularnych dyskontów. Szcześliwi ci, którzy mają
jarmuż w ogródku :)Uwielbiam
jarmuż zimą i jem go pod różnymi postaciami, najczęściej jednak miksuję w zielonym koktajlu z
ananasem . Koktajle to przymytnicy zielonego. Pesto jest nie gorsze. Z litra
jarmużu wraz z dodatkami otrzymujemy 300 ml pesto.Od dawna z powodzeniem używam
nerkowców do wszelkiego rodzaju past i pesto. Bardzo mi smakują, zyskują jeszcze po podprażeniu, są powszechnie dostępne i wielokrotnie tańsze od
orzeszków pinii. Przepisów na pesto z
jarmużu jest wiele - jedne są z
czosnkiem, inne bez, z
sokiem z cytryny, z
serem lub jego zamiennikiem dla wegan -
płatkami drożdżowymi. Przy stworzeniu tego przepisu najbardziej wzorowałam się na przepisie z jadłonomii, ale dopasowałam go do siebie. Bardzo odpowiada mi brak
surowego czosnku w składzie. Raz, że pesto jest lekkostrawne, dwa, że można go zjeść i iść do pracy.
Jarmuż polubili biegacze i inni sportowcy. Zalecają go dietetycy i lekarze. Nie jest żadnym wynalazkiem. Przepisy na dania z
jarmużem pojawiają się m.in. w przedwojennych książkach kucharskich
Marii Śleżańskiej i
Marii Monatowej. Powodów, żeby włączyć go do swojej diety jest wiele, ale kilka wydaje się być szczególnie istotnych.1. Filiżanka
jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.2. Jest bogatym źródłem witaminy A.3. Jedząc go przyswajamy wapń i żelazo.4. Znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.5. Jest ważnym źródłem potasu, miedzi i manganu.6. W testach na zwierzętach wykazuje działanie antynowotworowe. Glukozynolany zawarte w
jarmużu mogą
mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka. Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.7. Pozwala unormować poziom
cukru we
krwi, dlatego pomaga w utrzymaniu wagi. Dodatkowo jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z
mięsem,
boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w diecie odchudzającej.8. Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na wiele współczesnych chorób. Nie jest
lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.9. Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu zdecydowanie zyskuje na smaku.10. Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą.(cyt. za festiwalbiegowy.pl)Pesto z
jarmużuSkładniki, na jeden słoiczek o pojemności 300 ml60 g
nerkowców (pół szklanki)100 g
jarmużu (około 1 litra posiekanych liści)4-5 łyżek
oleju rzepakowego (lub więcej, wedle uznania)ew. 2 łyżki
wody40 g
ostrego sera np.
grana padano, dziugas,
parmezan,
bursztyn (nieco więcej niż pół szklanki
startego sera)
sól,
pieprzpół łyżki drobno startej
skórki z cytrynypół łyżeczki
płatków chili albo spora szczypta
chili w proszkuWykonanie:Polecam umyty, osuszony i pocięty
jarmuż kupić gotowy. Jest dostępny w wielu sklepach w lodówkach, tuż obok
świeżego szpinaku, oszczędzi nam to trochę pracy. W przeciwnym razie
jarmuż trzeba dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie poszatkować.
Nerkowce wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć kilka minut, aż
nerkowce się uprażą. Mieszać podczas prażenia, by się nie przypaliły.
Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć, a jeszcze lepiej na kilka sekund wykąpać we wrzątku. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce (mniej więcej z 3/4 bardzo dużej
cytryny lub całej mniejszej).
Ser zetrzeć.Wszystkie składniki, oprócz
wody, umieścić w kielichu miksera.


Miksowanie zajmie kilka minut, jeśli masa byłaby za sucha czasem dodaję trochę
wody, by nie dodawać za dużo tłuszczu (
oleju), ewentualnie trochę
soku z cytryny. Oczywiście można dodać
olej, wedle upodobania. Spróbować i ewentualnie dodać jeszcze trochę
soli.Pesto przechowywać w słoiczku w lodówce, zalane z wierzchu
olejem przechowa się przez tydzień. Niezalane
olejem, do kilku dni. Można też mrozić.Z czym jeść pesto?- smarować nim kanapki, do tego plasterek
sera żółtego lub
awokado, albo i to i to, może trochę
rukoli- dodać do
kaszy jaglanej - na wytrawne śniadanie. Wystarczy zmieszać ugotowaną
kaszę z pesto i ew. dodać trochę
oleju, dodać np. duszone warzywa i sycące śniadanie gotowe.

Jeśli szukasz innych przepisów na dania z
jarmużem, zajrzyj do zakładki "
jarmuż "; innych past do
chleba szukaj w tej zakładce .